Automatisch oogsten van broccoli is geen nieuwe gedachte en inmiddels zijn er meerdere initiatieven om te komen tot automatische oogst techniek. Het idee is eenvoudig: herken de broccoliplant, beoordeel of deze groot genoeg is, snijdt hem af, vang hem op en transporteer de broccoli naar een (tussen)opslagplaats. Evengoed een idee met veel stappen die afzonderlijk van elkaar, in een beschermde omgeving wel zijn te automatiseren maar die aansluitend in het veld binnen een vlot temp afgehandeld nog wel wat vragen op roepen.
Concept
Afgelopen twee jaar zijn studenten van de Robotica opleiding van InHolland bezig geweest om een concept te ontwikkelen van een broccoli oogster. Het concept is ontwikkeld in het kader van een zogenaamd ‘kiem’ project. Dat houdt in dat een eerste aanzet wordt gemaakt dat bij voldoende perspectieven wordt vervolgd in een groter project. De technische inbreng wordt geleverd door mechanisatie bedrijf Nanne Kooiman uit Andijk.
Ontbladeren
De studenten van In Holland hebben een aantal keuzes gemaakt voor techniek die potentieel interessant is om broccoli te oogsten. Met ondersteuning van de lector Robotica van InHolland bleek de herkenningstechniek geen onoverkomelijk struikelblok. Ook het oogsten van de broccoli lijkt geen onmogelijke opgave. Een mes en een gripper die de broccoli vasthoudt is goed te realiseren. Hoofdbrekens geven wel het ontbladeren van de broccolistronk. Mogelijkheden met messen leveren schade. De oplossing die de studenten van InHolland hebben ontwikkeld is ontbladeren met borstels.
Houtje touwtje
De InHolland studenten Stefan Zwagerman en Thijs Bouwes hebben op basis van de analyses een zogenaamde proof of principle gemaakt en die getest in praktijkperceel broccoli in de Wieringermeer. In de machine ontwikkeling is een ‘proof of principle’ een bewijs dat het uitgedachte principe werkt. Dat betekent dat het uitgedachte principe op een houtje touwtje manier in een echte situatie wordt uitgeprobeerd. Dit is een stadium voor het ontwikkelen van een prototype.
Borstel
In de ‘proof of principle’ is op een niet aangedreven rijdende bok een camera, de borstels en het oogstmes geplaatst. Deze installatie is in een praktijkperceel gezet om te bewijzen dat het idee werkt. En de conclusie is dat het perspectief gunstig is. De camera herkent de broccoli en de juiste sortering en de borstels kunnen inderdaad de stronk ontbladeren. De oplossing die getoetst is om te oogsten is om met een mes aan een soort beker de broccoli op een afvoerband te zwaaien.
Vervolg
Het uitgedachte principe blijkt te werken en dat roept tegelijkertijd vragen op over hoe deze handelingen dan op elkaar aan gaan sluiten en wat dan de verwerkingstijd gaat zijn. Dit zijn vragen die in een vervolgproject moeten worden beantwoordt en dat antwoord is de basis voor de ontwikkeling van een prototype. De aanvraag voor het vervolg is inmiddels ingediend.
De betrokkenheid van scholen in combinatie met praktijk en mechanisatiebedrijven zorgt dat er met een frisse blijk naar automatisering wordt gekeken. En dat leidt tot nieuwe inzichten. Dit soort initiatieven zorgen niet alleen voor nieuw inzicht ook de betrokkenheid van jongen innovatieve mensen bij de sector is van groot belang en wordt middels dit soort projecten gerealiseerd.