Wanneer begint de herfst?
Van de overgang van de seizoenen wordt 4 maal per jaar een warrig gebeuren gemaakt. De pers op aangeven van een aantal…
Lees verderWaarom is de tuinder boos?
De zorgen van de tuinder over de toekomst van meerdere teelten zijn groot. Deze uit zich in boosheid richting Den Haag, Brussel,…
Lees verderVoedselcrisis
We leven in een crisis en wel een voedselcrisis. In de tuinbouw merken we dat ieder dag: minder beschikbaarheid van goede grond,…
Lees verderGezond eten is niet duur
Ergens is er een idee in de wereld geholpen dat gezond eten duur zou zijn. Deze gedachtegang is gebaseerd op een communicatietruckje….
Lees verder‘Accepteren dat het minder moet’
Er dreigt een soort fatalistische houding te ontstaan waarin wordt geaccepteerd dat de land- en tuinbouw het met minder zou moeten doen….
Lees verderTuinbouw expats
Arbeidsmigranten zijn er blijkbaar in verschillende gradaties. Er zijn arbeidsmigranten die specialistische kennis hebben en een dusdanige expertise hebben dat er geen…
Lees verderTransitie
De maatschappij is in transitie. We zijn onderweg naar een circulaire economie waarbij de aarde niet wordt uitgeput, het klimaat niet opwarmt…
Lees verderEigen plan
Het is altijd prettig om te merken dat externe partijen weten dat een sector gaat veranderen. Zo gaat het ook met de…
Lees verderStilstand
We zijn in een momentum gekomen waarin we niet meer vooruit willen. Op een of andere manier zijn we genoodzaakt om een…
Lees verderDuurzaamheid certificering
De persberichten over duurzaamheidscertificering die wisselen elkaar zo’n beetje dagelijks af. Dan roept het CBL op tot een duurzaamheidscertificaat. Vervolgens weet Stichting…
Lees verderBTW
Er is een beweging om het BTW tarief op groente en fruit te verlagen. De motivatie hierachter is dat gezonde producten gestimuleerd…
Lees verderWeidevogels
De teler van groente in de koude grond heeft ook als taak de weidevogels te beheren. Dat doet hij omdat weidevogels nu…
Lees verderBiologisch versus gangbaar: onzinnig tegenstelling
Een discussie is tegenwoordig niet meer het uitwisselen van informatie en standpunten maar het zoeken naar tegenstellingen. Daardoor lijkt er een tegenstellingen…
Lees verderEten uit het seizoen
“Waarom ligt er in de zomer, winterpeen in het groenteschap?” Een vraag van een relatieve buitenstaander die bleef hangen. Natuurlijk weten we…
Lees verderKronkel
Er is ergens een gedachtekronkel ontwikkeld waarin het idee bestaat dat gezond eten duur is. Deze gedachte wordt zonder verdere verdieping overgenomen…
Lees verderDekken, naaien of stieken
Het gaat over bloemkool. Die moet gedekt worden of genaaid of gestiekt. Dat is nodig om de bloemkool wit te houden. Bloemkool…
Lees verderTruukjes
De agrarische sector is nogal onder de aandacht. Het zou mooi zijn als het over de producten gaat en de manier waarop…
Lees verderVooruitgang
“We hebben als maatschappij een stikstofprobleem!” Dat schijnt algehele consensus te zijn. En de voor de hand liggende oplossing is om te…
Lees verderVijftig tinten groen
“Duurzaam heeft 50 tinten groen.” Een opmerking die werd gemaakt in de evaluatie van een duurzaamheidsproject. Bedoeld werd dat duurzaamheid vele aspecten…
Lees verderLieveheersbeestje
Het lieveheersbeestje, de Coccinella, is het toonbeeld van vredelievendheid, het beestje is vriendelijk voor de natuur, lief, schattig, herkenbaar en is daardoor…
Lees verderKringloop-kennis
Opgedane kennis, moet rollen. Net als geld. Onze sector is kapitaal- en ook kennisintensief. Doch kennis op de plank of in een…
Lees verderWeerstand
Weerbaar telen. Een loze kreet of de passende invulling voor een volhoudbare toekomst van onze voedselproductie? Weerbaarheid of ‘weerstand bieden tegen’ slaat…
Lees verderDe grens
Als boeren niet meer klagen en pastoors niet meer vragen zijn we aan het eind van onze dagen. Het idee van spreekwoorden…
Lees verderRouwproces
“Het voedselsysteem moet anders. Het huidige systeem is niet houdbaar en doorgaan op dezelfde weg leidt tot de ondergang van de aarde.”…
Lees verder- 1
- 2
- Volgende »