Arbeidsmigranten zijn er blijkbaar in verschillende gradaties. Er zijn arbeidsmigranten die specialistische kennis hebben en een dusdanige expertise hebben dat er geen Nederlanders voor ingezet worden. Deze arbeidsmigranten worden ingezet voor hightech bedrijven waaronder ASML. Deze arbeidsmigranten worden expats genoemd.

Er zijn ook arbeidsmigranten die specialistisch oogstwerk uitvoeren dat niet door Nederlanders wordt of kan worden uitgevoerd. Deze arbeidsmigranten noemen we werknemers uit het voormalige Oostblok.

Loonbelasting

De expats en de oogstmedewerkers worden echter niet gelijk behandeld. Expats krijgen voorrang als het gaat om huisvesting en worden beloond door een vrijstelling op de loonbelasting. Oogstmedewerkers worden aangeduid als goedkope medewerkers die worden gehuisvest in ‘Polenhotels’ waar ellenlange procedures voor moeten worden gevolgd. 

Economie

Toch zijn zowel expats als oogstmedewerkers noodzakelijk om de Nederlandse economie te laten functioneren. Kennisexpats voor hoogwaardige ICT productieprocessen en praktijkexpats voor de hoogwaardige voedselproductie. Een overheid die verschil maakt tussen de verschillende vormen van arbeidsmigranten voedt maatschappelijke onduidelijkheid. 

Het wordt tijd dat we de oogstmedewerkers waarderen voor wat ze waard zijn. Hardwerkende mensen die beloond worden volgens het Nederlandse loongebouw en de Nederlandse CAO’s. Deze medewerkers zijn geen voormalige oostblokmedewerkers maar praktijk expats of tuinbouw expats.

Deel dit bericht