Er is ergens een gedachtekronkel ontwikkeld waarin het idee bestaat dat gezond eten duur is. Deze gedachte wordt zonder verdere verdieping overgenomen door pers, voedingsdeskundigen en armoede experts. Laat duidelijk zijn: ‘bewerkt eten is duur’. Verse groente is altijd goedkoper dan wanneer dezelfde groente be- of verwerkt is.

Een kilo aardappels is goedkoper dan een kilo patat. Een krop ijsbergsla is goedkoper dan een voorgesneden verpakking met hetzelfde volume. Een tomaat, een uitje en een paprika is in gezamenlijkheid goedkoper dan een zaakje opgedroogd zout dat doorgaat voor bolognese saus. Water is goedkoper dan frisdrank. Volg de logica: iedere bewerking kost geld en aan iedere bewerking wordt een marge toegerekend. Bewerkt voedsel is altijd duurder dan verse voeding.

Invloed

Blijkbaar zijn er partijen die het nodig vinden om verse en gezonde voeding te positioneren als dure voeding. Ga er maar van uit dat dit partijen zijn die belang hebben bij het verkopen van bewerkt voedsel. Partijen die veel geld hebben om reclame te maken en die het nodig vinden om de hersenen te beïnvloeden met behulp van aantrekkelijke mensen of een avontuurlijk leven. Dat is zichtbaar dus te accepteren. Maar blijkbaar hebben deze partijen ook mogelijkheden om onzichtbare invloed uit te oefenen. De invloed die er toe leidt dat een logische redenering ondergeschikt wordt aan een foute boodschap. Deze invloed gaat zelfs zover dat voedingsdeskundigen deze kromme gedachte gang voor waar aannemen en overnemen.

De invloed van derden op het menselijk handelen blijkt groter dan zichtbaar is. Het is wel lastig om daar inzicht in te krijgen. Logisch nadenken wil vaak helpen. En dat leidt tot de voor de hand liggende conclusie: bewerkt voedsel is duurder dan gezonde verse voeding!

Deel dit bericht