Het gaat over bloemkool. Die moet gedekt worden of genaaid of gestiekt. Dat is nodig om de bloemkool wit te houden. Bloemkool zoals die in de winkel ligt wordt geteeld vanuit een koolplantje van ca. 10 cm. De koolplant ontwikkelt blad en op zeker moment, afhankelijk van licht en temperatuur, ontstaat er in het hart van het blad een bloemknop. Deze bloemknop groeit uit tot wat we kennen als bloemkool.

Dekken

Deze knop is wit en die verkleurt onder invloed van zonlicht naar geel. Om de bloemkool wit te houden moet het zonlicht worden afgeschermd. De bloemkooltelers hebben daar verschillende manier voor ontwikkeld. De manier van afdekken is afhankelijk van het seizoen, het ras en de mogelijkheden van de teler. Van oudsher is het afdekken van de bloemkool door een van de bladeren de meest gebruikt methode. Een blad van de plant wordt om de bloemknop gevouwen zodat de zon niet rechtstreeks op de bloemkool schijnt. Deze methode noemen de bloemkooltelers: bloemkool dekken.

Stieken

Een andere methode is het samenvouwen van de bladeren en deze met een elastiekje vastbinden. Het elastiekje wordt om de bladeren geschoven en trekt deze bladeren bij elkaar. Daardoor ontstaat er een soort puntdak boven de bloemknop waardoor het zonlicht afgeschermd is. Deze methode wordt ‘bloemkool stieken’ genoemd. En ja! De elastieken zijn biologisch afbreekbaar.

Naaien

Een recent ontwikkelde methode is de inzet van een bloemkool naaimachine. Een machine pakt de bladeren op en naait deze boven de bloemknop aan elkaar. Hierdoor ontstaat een soort tent met hetzelfde effect: het zonlicht wordt afgeschermd. Dit noemen de bloemkooltelers: bloemkool naaien.

Naaien gebeurt met een machine. Stieken en dekken zijn handmatige activiteiten. Iedere bloemkool wordt met de hand gedekt of gestiekt. Er staan ca. 25.000 bloemkoolplanten op een hectare. Een hectare is ongeveer twee voetbalvelden.

En als de bloemkool toch verkleurt? Dat doet niets af aan de smaak of kwaliteit, maar de consument is gewend aan witte bloemkool. En daarom wordt door inkopers de verkleurde (meestal geel) afgekeurd. 

Deel dit bericht