Ergens is er een idee in de wereld geholpen dat gezond eten duur zou zijn. Deze gedachtegang is gebaseerd op een communicatietruckje. Roepen dat groente duur is betekent dat de drempel om ongezond voedsel te kopen wordt verlaagd. Ongezond eten is bewerkt voedsel en laat nu net dat bewerkte voedsel geproduceerd worden door multinationals die het vooral moeten hebben van communicatietechnieken om hun ‘merk’ onder de aandacht brengen. Multinationals maken gebruik van goedkope grondstoffen om hun producten via bewerkingen en allerlei toevoegingen aan te bieden als complete maaltijd. Multinationals zijn marketingorganisaties die van goedkope grondstoffen dure (merk)producten maken. En ze gebruiken hun communicatiekracht om vers voedsel als duur te positioneren.

Niet duur

Een bloemkool een paar aardappelen en een karbonade is goedkoper dan bewerkt voedsel op basis van poeder met te veel zout en te weinig voedingsstoffen. Een prei, courgette en een paprika in een pasta met een kipfilet is goedkoper dan een geconserveerde samenvoeging uit een zakje. Ook witlof en asperges zijn goedkoper dan gefabriceerd voedsel. Een kilo verse aardappels is goedkoper dan een patatje met. Meer dan genoeg voorbeelden waarmee duidelijk is dat gezond eten niet duur is. 

Het financiële belang van bedrijven die bewerkt voedsel aan de man brengen is dusdanig groot dat ze in staat zijn om een verkeerde boodschap in de samenleving te verspreiden. Voor de consument geldt dat logica leidend is. En de logische gedachtegang is als volgt: is eten vers en onbewerkt dan is dit goedkoper dan houdbaar voer dat in de fabriek bewerkt is.

Deel dit bericht