Landelijke dagbladen inclusief de regionale varianten die onder dezelfde uitgeverij vallen hebben aandacht gegeven aan de noodkreet van de slatelers over de toekomstperspectieven van de sla. De noodkreet heeft geleid tot een petitie die in de loop van het najaar aan de minister wordt aangeboden. 

Zorgelijk

De noodkreet is een reactie op een aantal zaken die ongelukkig samen komen. Het langjarige onderzoek van geïnitieerd door het bladgewassencollectief Baldycol is in het afrondende jaar en de resultaten zijn dusdanig dat een substantiele wijziging van het huidige teeltsysteem nog geen reele optie is. Daarnaast blijkt de natuur sneller dan de techniek kan bijhouden. De doorbraak van Bremiafysio’s gaat veel sneller dan de zaadbedrijven op resistenties kunnen veredelen. Met als gevolg toenemende ziektedruk. En tot overmaat van ramp wordt de effectieve selectief insecticide tegen luizen niet voor toelatingsverlenging aangeboden. Een uiterst zorgelijk perspectief omdat luizen bestrijding nu eenmaal niet kan met alleen water.

Krakkemikkig

Deze zaken bij elkaar maken dat de bouwstenen om een toekomstbestendige bladgewassenteelt op te bouwen verdwijnen. Krakkemikkige bouwstenen wordt gesteld in de uitleg op de petitiepagina die leiden tot slechte sla en op momenten helemaal geen sla. Een zorgelijke ontwikkeling gecreëerd door onbegrip en onkunde. Met name dat laatste is wanbeleid omdat er in de sector heel veel kennis en kunde is om verdere verduurzamingsstappen te maken. 

Geen makkelijke oplossingen

De leaflet en de petitie is bedoeld om te laten zien dat de sector veel geld investeert in de zoektocht naar nieuwe oplossingen. Het bladgewassen collectief Bladycol heeft zes jaar geleden de handschoen opgepakt in de zoektocht naar vergroening. Het resultaat is inzicht in mogelijke richtingen maar het belangrijkste inzicht is dat er geen makkelijke oplossingen zijn en dat de perspectieven verder onderzoek en creatieve geesten vragen. 

Transitie

Met deze noodkreet trekt de bladgewassensector aandacht door te wijzen op tekorten in het winkelschap met als doel besef te creëren voor een reel transitiepad waar de sector onderdeel van is. Via de QR code is meer informatie te vinden.

Iedere betrokkenen in de bladgewassen teelt is gebaat bij het onder de aandacht brenger van de flyer en de petitie. Laat het zien aan toeleveranciers, afnemers, telersverenigingen, buren, familie en vraag om de petitie te tekenen. 

Deel dit bericht