“De temperatuur van het water in een fertigatie systeem is gunstiger voor plantengroei dan ijskoud grondwater water dat met een haspel wordt toegediend”. Een opmerking tijdens het gesprek met Marc Theeuwen, technisch productspecialist bij Wildkamp. O.a. op het gebied van agrarisch beregenen. Theeuwen vertelt uitgebreid over de mogelijkheden van fertigatie via driptape in de vollegronds groenteteelt en toont kennis van zaken te hebben door de zijdelingse opmerking over de temperatuur. 

Kenniscentrum

Wildkamp is een technische groothandel en specialist op het gebied van water,  lucht en elektra. Zij levert technische materialen voor onder meer de agrarische sector, hoveniers, installateurs, de recreatiesector, bouw en industrie. Behalve leverancier van techniek is Wildkamp ook overtuigd van de toegevoegde waarde van kennis. Eén van de onderwerpen waar Wildkamp uitgebreid kennis van heeft is de toepassing van fertigatie. Op de website van Wildkamp is een kenniscentrum ingericht met uitgebreide informatie over agrarische beregening. Theeuwen is één van de productspecialisten die de informatie van de praktijk en de techniek koppelt en kan ombouwen tot een werkbaar en praktisch toepasbaar systeem. 

Proefveld

Theeuwen baseert zijn kennis niet alleen op informatie van leveranciers en van klanten. Wildkamp heeft een uitgebreid proefveld aangelegd waarmee ze niet alleen de effectiviteit van een systeem toetsen maar ook kengetallen verzamelen over watergift, groei, bemesting en energiegebruik. Meer dan 15 kilometer slangen liggen in dit proefveld met een uitgebreide set aan monitoringssystemen. En daar haalt Theeuwen een groot deel van zijn kennis vandaan.

Plan

De aanleg en aanschaf van een fertigatie-of irrigatiesysteem start met een plan. Op locatie wordt info verzameld en vragen van klanten worden uitgewerkt tot een plan waarbij de doelen en resultaten van de klant leidend zijn voor de keuzes van de techniek. Theeuwen heeft inmiddels een kast vol met plannen die grotendeels ingevuld zijn. De kracht van Wildkamp is dat we een compleet pakket leveren. Slangen, computers, pompen, bodemvochtsensoren en monitoringssystemen via computer en telefoon zitten allemaal in het pakket van Wildkamp en zijn onderdeel van de plannen die de productspecialisten van Wildkamp maken. 

Inmiddels heeft Theeuwen ervaring in meerdere teelten waaronder ook vollegrondsgroentegewassen. In de aspergeteelt op de zandgronden wordt irrigatie met driptape al jaren toegepast. Ook bij aardappelen, prei en uien is veel ervaring met zowel irrigatie als fertigatie door middel van de inzet van driptape met doseerinstallaties.

De voordelen zijn niet alleen theoretisch aldus Theeuwen. Gerichte irrigatie leidt tot waterbesparing, meer constante groei en daardoor een weerbaardere plant. En dat leidt tot minder ziektes, hierdoor minder inzet van gewasbescherming, meer opbrengsten per m2.

Waterschaarste

Theeuwen heeft inmiddels genoeg ervaring om een voorspelling naar de toekomst te kunnen doen. Het gebruik van water zal meer en meer belast worden dan wel fiscaal dan wel in een maximering van watergebruik. Daarnaast zal in geval van schaarste de prioriteit van wateropname altijd gaan naar drinkwater. De noodzaak om zuinig met water om te springen wordt alleen maar groter. Irrigatie-en fertigatie systemen helpen daarbij. Water opvangen en op een later moment gebruiken is zeker mogelijk. De inzet van waterhergebruiksystemen kan helpen het irrigatiewater betrouwbaar in te kunnen zetten.

Aandachtspunt is het opruimen van de slangen. Op dit moment zijn er meerdere typen slangen. Dat is goed want een slangtype sluit aan op de teelt en de behoefte van een gewas. Maar het materiaal waar de slangen van geproduceerd zijn verschilt ook. Daardoor wordt hergebruik van slangen bijna onmogelijk. Er worden al steeds meer druppelslangen van één soort materiaal gemaakt en aangeboden. Deze slangen hebben dan een uniforme treksterkte waarbij voor zowel aanleg als verwijderen specifieke machines kunnen worden ingezet. Omdat het een enkel soort materiaal is wordt het mogelijk om deze te recyclen en dragen bij aan een duurzame circulaire.

Water is essentieel voor de groei van de gewassen en water geven is onderdeel van een goede landbouwpraktijk. Evengoed is goed water ook een schaars goed. Dat water geven aan de gewassen verandert is een feit. De mogelijkheden om gericht en efficiënt water te geven d.m.v. druppelirrigatie zijn er. Teelt-en productspecialisten hebben de motivatie om hun kennis en kunde te delen.

Meer info;

https://www.wildkamp.nl/kenniscentrum/beregening/agrarische-beregening#maatwerk

Deel dit bericht