Daar waar het spruitenplatform vooral bedoeld is om kennis voor de telers te verzamelen is het inmiddels ook een instrument om de maatschappij te informeren. Sinds 4 juli staat in het spruitenplatform een bord met informatie voor burgers die langs het spruitenplatform fietsen, lopen of rijden. Op dit bord staat informatie over de zoektocht naar beheersing van ziekten en plagen door de spruitentelers. En er staat een QR code met een link naar informatie over spruiten. 

Informatie

We leven in een tijd waarin bezoekersaantallen van websites heel goed te monitoren zijn en sinds afgelopen juli is het aantal bezoeken aan de spruitenpagina’s op www.vandegrond.net flink toegenomen. De herkomst is niet altijd te achterhalen maar entree op de pagina’s via externe ingangen is in die periode ook toegenomen. Blijkbaar is wordt de QR code op het bord bij het spruitenveld afdoende gebruikt om achtergrond informatie te zoeken. Een mooie constatering die mogelijkheden geeft voor verdere communicatie naar de burgers.

Spruitenplatform 2024

Het onderzoek naar nieuwe kennis richt zich met name op verduurzaming van de teelt. Dat betekent nieuwe beheerschema’s met groene middelen, schema’s op basis van signalering en een vijf tal thema’s. De onderzoeksthema’s zijn:

  • Een proef gericht op de combinatie van koolwittevlieg en luizen
  • Fungicidenproef waarbij ook weerbare rassen worden getoetst
  • Volhoudbare koolteelt

Het Spruitenplatform is een initiatief van het spruiten-collectief en wordt ondersteund door: Agricult, Bakker Barendrecht, Bejo, Certis-Belchim, Corteva, FMC, Fresh2you, Isa crop care, Koppert, Modify, Nufarm, Pireco, Syngenta, UPL, Noordhoek plantenkwekerij en Vossen laboratories.

Het spruiten-collectief maakt gebruik van de adviezen van Agrifirm, CZAV, Van Iperen en Cebeco.

De onderzoeken op het Spruitenplatform worden uitgevoerd door Vertify 

Deel dit bericht