“Een markt die in evenwicht is, kan geen tegenslagen hebben”. Een kleine tegenslag zorgt niet alleen voor een enorme prijsstijging maar zal er ook leiden tot tekorten. De markt van verse groente is geen reguliere markt maar de maatschappelijke invulling van een basisbehoefte. En tegenslag leidt tot beperking van de voedselzekerheid. Deze boodschap brachten de slatelers onder de aandacht in de Tweede Kamer.
Tijd en energie
Woordvoerder Dave Smit nam de landbouwcommissie van de 2e kamer mee in de maatschappelijke positie van de slatelers en de beperkingen die de overheid oplegt aan de productie van de sla. Het gebrek aan gereedschap in de vorm van gewasbeschermingsmiddelen maakt het onmogelijk om een gezonde krop sla te telen. In de zoektocht naar vergroening hebben de slatelers afgelopen jaar voor enkele miljoenen Euro’s aan onderzoek laten uitvoeren. Het onderzoek toont aan dat er perspectieven zijn maar dat deze perspectieven aan de basis liggen van nieuwe teeltsystemen. Kortom structurele wijzigingen in het teeltsysteem. Dat vraagt meer onderzoek. En dat kost tijd en energie. Energie is er bij de slatelers maar tijd ontbreekt door steeds verder aanscherpen van wetgeving en een rigide keuringssysteem in de afzetketen. Het door het ministerie van LVVN toegezegde fonds kleine toepassingen is nog steeds niet geeffectueerd.
Ellenlange procedure
Smit benadrukte dat zowel de toepassing van groene en synthetische middelen nu wordt tegengehouden door wetgeving zoals de ellenlange NLKUG procedure. Deze procedure is de Nederlandse invulling van snelle beoordeling die in de Europese Unie van de lidstaten wordt verlangd. De NLKUG procedure in Nederland duurt inmiddels zo maar 12 maanden.
De bladgewassentelers ondersteund door de telers van witlof, bloemkool, broccoli, spruiten, witte en rode kool wijzen de landbouwwoordvoerders van de 2e kamer op de gevolgen van het huidige beleid op de voedselzekerheid met de boodschap ‘De sla raakt op’. Via www.deslaraaktop.nl is uitgebreide informatie te vinden over de bedreiging van de voedselzekerheid in Nederland.