De maatschappelijke waarde van de vollegrondsgroenteproducten is enorm. Een verhelderende conclusie uit een uitgebreide inventarisatie naar de samenhang tussen de verschillende vollegrondsgroentegewassen. De afzonderlijke groentegewassen zijn relevant maar in een gezamenlijk pakket heeft het vollegrondsgroentepakket zeer grote impact. De zoektocht naar de samenhang komt voort uit meerdere initiatieven die een gezamenlijke constatering hebben: de zichtbaarheid van de vollegrondsgroentesector is niet goed. 

Samenhang

Dit gebrek aan zichtbaarheid toont zich door een onduidelijk beeld over de teeltwijze, een matig beeld over de noodzakelijke randvoorwaarden en verwatering in de belangenbehartiging. Witlof en een gewas als spruiten zijn kleine gewassen en vallen in productievolume en arealen afzonderlijk niet op. Daarbij zijn de afzonderlijke gewassen sterk gefocust op optimale productie en het beleveren van klanten. Het bijbehorende verhaal over ‘lekkere, verse groente gezond en van dichtbij’ wordt niet afdoende onder de aandacht gebracht. Wanneer de afzonderlijke vollegrondsgroentegewassen een gezamenlijke positie innemen, dan is nog steeds het areaal beperkt, ca. 10% van het areaal snijmais, maar bedient de vollegrondsgroentesector wel meer dan 60% van het groenteschap. Juist die positie gekoppeld aan de vollegrondsgroenteteler die afgelopen jaren meer en meer zelfbewuster is geworden maakt dat er samenhang is. 

VollegrondsGroente Organisatie

Deze samenhang is nu formeel gebundeld in de VollegrondsGroente Organisatie (VGO). De VGO is geen organisatie in plaats van andere organisatie. De VGO vervult de rol van platform waar de sectorale onderwerpen en specifieke zaken voor de vollegrondsgroenteteelten bij elkaar komen. En vervolgens op de juiste manier en op de goede plek onder de aandacht wordt gebracht. Het initiatief van de VGO komt van een aantal voormannen en -vrouwen van vollegrondsgroentegewassen. Gezamenlijk met de afzet telersvereniging vormen deze de dragende partijen van de VGO. 

Quote: ‘lekkere, verse groente gezond en van dichtbij’ 

Positie

De VGO vertegenwoordigt daarmee ca 70% van het Nederlandse vollegrondsgroente areaal. En heeft daarmee een positie om gedragen boodschap uit te dragen. En vooral is de VGO daarmee in staat om een stevige positie in te nemen naar markt, maatschappij en overheid. Woordvoerder Dave Smit (ijsbergslateler) verwoordt het als volgt: “Binnen VGO staan we als telers sterker. We delen kennis, werken samen en zorgen ervoor dat Nederlandse vollegrondsgroente ook in de toekomst duurzaam en lokaal beschikbaar blijven.” 

Actie

Smit vormt met zes andere telers met een spreiding over heel Nederland de stuurgroep van de VGO. Nadrukkelijk is gekozen om telers aan het stuur te zetten, zodat ze overzicht kunnen houden en tot actie kunnen aanzetten. De actie wordt uitgevoerd in een uitvoerend comité waarin de directeuren van de telersvereniging de rol van thematrekker vervullen. De VGO kiest er nadrukkelijk voor om geen uitgebreide themaportefeuille in te vullen. De activiteiten worden georganiseerd via vijf thema’s: water en omgeving, plantgezondheid, technologie en arbeid, imago & positionering en bodemweerbaarheid. De uitvoering van deze thema’s kennen een projectaanpak waarbij deskundigen onderdeel zijn van de projectgroep en een helder geformuleerd doel met een eindtijd zorgen voor een deugdelijke voortgang. 

De VGO gaat geen nieuwe structuren optuigen maar maakt gebruik van bestaande netwerken. Netwerken bij LTO, het GroentenFruit Huis, Vollegrondsgroente.net, sectororganisaties en de uitgebreide contacten die de diverse sectorgenoten hebben met onderzoek, advies en bedrijfsleven. VGO zorgt voor een eenduidig verhaal dat via de bestaande netwerken wordt uitgedragen. Deze aanpak zorgt voor een heldere boodschap die niet ondersneeuwt door andere, soms afwijkende belangen.

Het inrichten van de VollegrondsgGroente Organisatie sluit aan bij de ontwikkeling van de teeltbedrijven. De vollegrondsgroentebedrijven zijn inmiddels professionele ondernemingen met een duidelijke positie in de markt en in de maatschappij. De VGO gaat deze positie gebruiken om de noodzakelijke randvoorwaarden te realiseren voor een toekomstbestendig aanbod van groente uit de vollegrond.

Deel dit bericht