Interessant onderzoek met een bijzondere conclusie is onlangs gepubliceerd. Het Diabetesfonds, de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting hebben een onderzoek uit laten voeren naar het aanbod van gezonde voeding in de supermarkt. En de conclusie is dat de supermarkten de beloften over gezonde voeding niet waar maken. Deze conclusie wijkt af van de verkoopcijfers. Gezien het belang van het AGF schap voor de supermarkten: 10% van het vloeroppervlakte en 12% van de winst ligt het niet voor de hand om te denken dat de supermarkten gezond onbelangrijk vinden. Of moeten we concluderen dat AGF geen onderdeel is van een gezond aanbod?

Aanbiedingen

Interessanter is de manier waarop het onderzoek de conclusies trekt. “De supers hebben te weinig aanbiedingen in de folders van gezonde producten. De supermarkten doen weinig aan promoten van gezonde producten. De supermarktinrichting geeft geen stimulans aan gezonde producten.” Blijkbaar is het zo dat als je geen actie doet voor gezondheid dat je dan slecht scoort.

Positie

Een totaal verkeerde conclusie wat mij betreft: het is toch een zegen dat groente en fruit geen actieartikel is. Stel je voor dat AGF net als frisdrank continu in de aanbieding is. Dan is de belangrijkste motivatie voor aanschaf de laagste prijs. Dus blijkbaar vinden de gezondheidsfondsen dat gezonde voeding met promotie acties onder de aandacht moet worden gebracht. En promotie bij de supermarkten betekenen prijsacties. Gezondheid kan toch nooit een actieartikel zijn. De gezondheidsfondsen zouden blij moeten zijn dat de markt voor gezonde voeding niet gestuurd wordt door acties. En de positie van AGF in de supermarkt laat juist zien dat de supers AGF juist erg belangrijk vinden. AGF wordt niet voor niets voor in de winkel geplaatst.

“promotie bij de supermarkten betekenen prijsacties”

Lijstje

Het onderzoekbureau maakt een lijstje met supermarkten die bij de kassa niet verleiden tot aankoop van ongezonde spullen. Maar ze zouden ook een lijst kunnen maken met supermarkten die het beste de AGF verkopen, supers met een hoge fair share op AGF. Dus beter dan verwacht op basis van het marktaandeel. 

Op basis van het onderzoek van de gezondheidsfondsen kan ook een hele andere conclusie worden getrokken: “Gelukkig is gezonde voeding geen actie artikel en hoeven we voor gezonde voeding niet op zoek naar de laagste prijs.”

Deel dit bericht