De huidige wereld is een procedure wereld geworden waarin niemand meer verantwoordelijk is voor resultaten maar de verantwoordelijkheid stopt bij het invullen van de goede vinkjes op het juiste formulier. Als het op papier staat klopt het is het onzalige idee hier achter. Recent voorbeeld is de omschrijving van de kwaliteit van broccoli door een supermarkt. De kwaliteit van de broccoli moet o.a. voldoen aan de kleurstelling volgens RAL-kleur 6005. Verfleverancier noemen deze kleur mosgroen en die kan gemaakt worden door wit aan donkergroen met elkaar te mengen.

Deze kwaliteitsomschrijving maakt de ingangscontrole makkelijk. Een afwijking van de broccoli van de kleurenwaaier betekent afkeur. Of de broccoli nu vroeg, laat, droog of nat geleverd wordt, de kleur is RAL 6005. 

Hoe kan dat nu

Deze doorgeslagen procedurewaanzin is een voorbeeld van de protocollenmaatschappij waar we in terecht zijn gekomen. Alle werkzaamheden zijn omschreven in protocollen en de controle vindt plaats door vinkjes te zetten op het procesformulier met een onbegrijpelijk nummer. Daarmee is de verantwoording geborgd. En als er dan wat fout gaat, staat iedereen met de handen omhoog. “Hoe kan dat nu, het formulier is correct.” En niemand die de kans pakt om de fout te herstellen.

Werkelijkheid

We hebben de echte maatschappij en veel te veel van de bedrijfsvoering verpest door een papieren werkelijkheid die vakmanschap en creativiteit uit sluit. Creativiteit en vakmanschap past niet in procedures. Creatievellingen werken bij voorkeur naast de vooropgestelde procedures. Pas dan ontstaan er innovaties. Geen wonder dat nieuwe ontwikkelingen stranden: ze passen niet in de procedures.

Perfecte broccoli

Broccoli groeit buiten in alle extreme weersomstandigheden. De telers doen hun uiterste best om dagelijks verse broccoli te oogsten. Daarvoor maken ze keuzes voor de meest geschikte rassen, de juiste percelen, de optimale watergift, en zo veel meer. Maar de grootste invloed komt van het weer en het klimaat tijdens de groei. En dat betekent dat broccoli soms lichtgroen en soms donkergroen. Soms is er zelfs een vleug paars te zien. Allemaal perfecte broccoli vers, lekker en ook nog gezond. 

De kleur van broccoli en alle groenten beschrijven in RAL kleuren laat zien dat de kwaliteitscontrole niet aansluit bij de realiteit. De maatschappij mist vakmanschap.

Ulko Stoll

Deel dit bericht