Alternaria kan worden veroorzaakt door verschillende soorten van de Alternaria schimmels, inclusief Alternaria brassicae en Alternaria brassicola, en één of meer van deze soorten kunnen aanwezig zijn, afhankelijk van de geografische locatie.

Beide soorten Alternaria kunnen sporen vormen, en zij zijn verspreid door wind en door spatwater (regen of beregening). Nat weer bevordert sporevorming, en vrij vocht op de kool is gunstig voor sporen ontkieming en infectie. De grootste periode van sporen verspreiding vindt plaats gedurende warme, droge perioden na een periode van regenval. Dus wisselende regenachtige en droge perioden zijn gunstigste voor ziekteontwikkeling. In gebieden waar winter- en lentegewassen dichtbij elkaar worden geteeld, zullen sporen de van de vroege gewassen, de late gewassen aan kunnen tasten. De schimmels kunnen ook overleven op onkruid en gastheerplanten, welke kan dienen als bronnen. 

Een drie tot vier jaar rotatie met niet-gastheergewassen wil helpen om besmettingsniveau laag te houden. Er zijn een aantal verschillen in variëteit gevoeligheid voor Alternaria hoofdrot. Vermijd het gebruik van bovenover beregenen of vermindering het gebruik hiervan tijdens perioden van hoofdvorming.

Deel dit bericht