“Efficiënt gebruik maken van het teeltsysteem met het mobiele platform.” dat is de basis voor een nieuwe manier om stekken te produceren. Op de aardbeiendag liet GeGe machinebouw zien hoe productie van stekken er uit ziet op het trayplantensysteem dat GeGe een aantal jaren geleden ontwikkeld heeft. Daarbij heeft GeGe sinds vorig jaar met Bart van Schaijk een nieuwe eigenaar. Reden genoeg voor een interview met Van Schaijk.


Goede planten
Het teeltsysteem om trayplanten op te kweken is ontwikkeld om de emissie naar oppervlaktewater en grondwater te verminderen. Belangrijke man hierbij is Rob van de Meulengraaf uit Best. Van de Meulengraaf heeft samen met Hans van Asseldonk van GeGe Machinebouw een systeem ontwikkeld waarbij niet alleen emissie beperkt wordt maar ook automatisering en maximale veldbezetting is gerealiseerd. Van de Meulengraaf is zelf teler dus aan de randvoorwaarde om goede planten te produceren is niet getornd, sterker nog: dat de plantkwaliteit beter moet zijn dan de planten van een regulier trayveld was een leidend uitgangspunt.Teelthandelingen
Het opkweeksysteem is gebaseerd op rails waarop de trays leunen. De rails maken het mogelijk om de trays te verschuiven. Een bewegend platform dat zo breed is dat 48 rijen trays onder het platform liggen. Dit platform is de basis voor alle teelthandelingen. Het aanschuiven van de trays, het ranken,de bemesting, de gewasbescherming en het gewasonderhoud kunnen allemaal vanaf dat platform plaatsvinden. Daarmee is een ruimte efficiëntie van 100% te realiseren: bijna tweemaal zoveel planten op dezelfde ruimte en doordat de trays tegen elkaar staan is er nagenoeg geen emissie naar de bodem. En het leidt tot uniforme trayplanten van een betere kwaliteit. 

Optimaal stek
Omdat platenkweken nu eenmaal geen jaarrond werk is heeft GeGe gesuggereerd dat de productie van stekken ook mogelijk moet zijn op dit teeltsysteem. Daarvoor is een systeem uitgewerkt waarbij de uitgangsplanten in de trays op de rails staan en op de rails tussen de trays een doek wordt gespannen waar de stekken op kunnen groeien. Vanaf het mobiele platform worden de ranken geknipt.
Door het doek op te rollen vallen de stekken in een kuubskist vallen aan het begin van het teeltsysteem. Inmiddels is deze opzet in de praktijkopzet bij Van de Meulengraaf getoetst waarbij voor het doek gebruik is gemaakt van een schermdoek van Ludvig Svensson. Deze manier van stek produceren heeft een aantal voordelen t.o.v. de productie van hangend stek aldus Van Schaijk: de stekken groeien buiten dus zijn vitaler doordat ze beter bestand zijn tegen weersomstandigheden. De stekken groeien in een ‘normale’ positie waardoor de weggroei bij het oppotten makkelijker zal zijn. En de kosten voor deze manier van stek produceren liggen beduidend lager. 
Van de Meulengraaf heeft in ieder geval besloten om op deze manier een flinke hoeveelheid stekken te produceren. Klanten staan in de rij voor de stekken die van dit systeem komen en dus staat Van Schaijk open voor andere plantenkwekers die deze techniek willen toepassen.

GeGe Machine bouw
GeGe Machine bouw en ontwikkelt creatieve innovatieve techniek voor tuinbouw en voedingssectoren. Naast het opkweeksysteem voor de aardbeien heeft GeGe ook verwerkingslijnen ontwikkelden gebouwd voor aardbeienplanten en prei. Daarnaast is GeGe betrokken bij initiatieven rond uit de grond telen en indoor farming. Vorig jaar heeft Bart van Schaijk GeGe Machinebouw overgenomen van Hans van Asseldonk. Van Asseldonk blijft betrokken met zijn creatieve technische ingevingen. Van Schaijk heeft ervaring in de voedingstechnologie en gaat GeGe machinebouw verder ontwikkelen met inbreng van creatieve technische vindingen voor klantgerichte oplossingen. Daarbij bieden oplossingen zoals het bewegende platform in de aardbeienopkweek een fantastische basis voor vele oplossingen. Bij GeGe Machinebouw werken 15 mensen en is gevestigd in Uden.

Deel dit bericht