Zaad op linten (of breder op een mat) is een manier van telen die al heel lang bekend is. Patentonderzoek dat drie jaar geleden is uitgevoerd bracht 800 gerelateerde patenten naar boven waarvan 80 patenten een product beschreven waarin zaden verdeeld op een dragermateriaal waren vastgezet door een lijm.

Uniforme groei
Voordelen van deze methode is allereerst het onkruidonderdrukkende effect van het dragermateriaal, maar testen die door Delphy zijn uitgevoerd in 2016 laten ook zien dat met deze constructie een mooie uniforme groei van de wortel/peen te realiseren is. S+dB is een product ontwikkel- en maakbedrijf dat vanaf begin 2016 zaden combineert met milieuvriendelijke grondstoffen door middel van een zgn. ‘seed-embedding’ technologie (SET)’. In eerste instantie richt het bedrijf zich op willekeurige verdeelde zaden, vooral graszaden, maar een ontmoeting in het najaar van 2017 tussen Delphy en S+dB heeft er toe geleid dat wij in groeiseizoen 2019 ons ook richten op ui- en peenzaden. Dit ontwikkelingsproject wordt ondersteund door de provincie Flevopolder (en de EU) d.m.v. de POP3 regeling.

Watergebruik
Belangrijke thema’s voor de akkerbouw zijn allereerst een grotere groeigarantie en een gelijkmatigere opkomst van gewassen. Ook is er steeds meer publieke druk en regelgeving die het gebruik van agro-chemicalien (pesticiden en kunstmest) willen verminderen en zelfs verbieden. Daarbovenop, zeker in zuidelijke landen van Europa, is er sterke concurrentie voor watergebruik en zijn seizoenwerkers steeds schaarser. 


Genoeg invalshoeken dus voor technische innovaties om een nieuwe manier van telen te introduceren. In theorie is de SET productconstructie – zaden precies verdeeld op een hydrofiele dragermateriaal, ingebed in een coating met allerlei voedingsstoffen en beschermingsmiddelen – een mooie basis om een aantal van de voornoemde problemen aan te pakken.Maar ja, werken met een natuurlijk product als zaad in een wisselende en vaak onvoorspelbare omgeving is niet een makkelijk ontwikkelproces desondanks wel een mooie uitdaging om op te pakken. Op de open dag op 9 oktober is uitgebreide informatie over het zaailint te zien.

Gerard Otten, S+dB

Deel dit bericht