Biografieën van mensen gaan veelal over zaken die voor de individuen persoonlijk van belang zijn. Een inkijk in het privéleven is dan ook vaak een belangrijk onderdeel van een biografie. In de biografie van witlofteler Siemen Ruiter is dat niet anders. Dat is vanuit menselijk perspectief leuk en interessant maar voor de lezers van Van de Grond is een ander deel van de Biografie van Ruiter interessant.

Innovatievermogen

Ruiter is vollegrondsgroenteteler waarin het grootste deel van zijn telersbestaan gestoken is in het telen en door-ontwikkelen van de witlofteelt. En juist de ontwikkeling van het teeltbedrijf van Ruiter en zijn familie staat symbool voor de ontwikkelingen van de vollegrondsgroentesector. Vader Cor Ruiter teelt een verzameling van vele teelten en brengt dit per schuit naar de veiling. Siemen Ruiter en zijn broers hebben het bedrijf overgenomen en zien een ontwikkeling van een bedrijf met een diversiteit aan teelten via de bloemkoolteelt naar een gespecialiseerd witlofteeltbedrijf. Daarbij horen ontwikkelingen als vergroting van het teeltoppervlak, schuren bouwen en loodsen bijbouwen en verandering via ruilverkaveling. De continue vergroting van het teeltbedrijf, de uitbreiding met een verpakkingsbedrijf en een stevige rol in de afzetketen is niet exclusief een ontwikkeling van de gebroeders Ruiter. Deze ontwikkeling en het innovatievermogen is typerend voor alle teeltbedrijven die in de vollegrondsgroentesector nog actief zijn. 

Besturen

Een boek over Siemen Ruiter kan natuurlijk niet zonder in te gaan op bestuursfuncties die Ruiter in velerlei organisaties heeft bekleed. De fusie van lokale veilingen tot regionale veilingen, de stap van kavel naar blokveilen en de fusie tot een landelijke veiling heeft Ruiter als ingewijde meegemaakt. Het boek geeft een interessante inkijk in het hoe en waarom en in de rol van personen. Niet alleen besturen binnen de veiling maar ook besturen binnen onderwijs en belangenorganisaties worden in het boek vanuit het perspectief van Ruiter beschreven. De beschrijving van de rationele veilingwereld in vergelijking met de politieke spelletjes binnen de LTO besturen schetst een zorgelijke kijk op de belangenbehartiging. 

De biografie ‘Zelf aan zet’ over Siemen Ruiter laat naast een persoonlijk beeld, een heel goed beeld zien van de veranderingen in de vollegrondsgroentesector in de afgelopen 70 jaar. Voor degene die de achtergrond van huidige afzet structuren wil snappen is het boek zeker aan te bevelen.

Z

‘Zelf aan zet’ is een persoonlijk verhaal, soms zelfs een intiem verslag over het leven van Siemen Ruiter. Over opgroeien in een kleine beschermde wereld, de vleugels uitslaan, trots meebouwen aan een mooi familiebedrijf en een sterke tuinbouwsector. Het boek is geschreven door Bert Hartman en er kan via voorinschrijving op worden ingeschreven.

Deel dit bericht