Op één of andere manier lijkt het of alle bedrijfsactiviteiten “professioneler” moeten worden. Tenminste als je afgaat op hedendaags managementjargon. Meer en meer kom ik tot de overtuiging dat we weg moeten van procedurefocus en juist terug moeten naar de ontwikkelingsfase van het bedrijf. Want volgens mij komt innovatie en vernieuwing niet van de grond met procedures.

Professionalisering betekent in het jargon van consultancy, borging van bedrijfsprocessen. Dat wordt dan ingevuld door processen en procedures te omschrijven in handboeken zodat iedereen weet wat hij moet doen door in het handboek te kijken. Resultaat daarvan is een transparante organisatie waarbij processen meetbaar, en handelingen constant zijn. Het risico daarvan is dat we allemaal boekhouders creëren terwijl we weten dat de boekhouders de financiële crisis hebben veroorzaakt. Dat is weliswaar onze eigen schuld want we hebben de boekhouders niet alleen de verantwoording voor het sommetje maar ook voor de cijfers zelf gegeven.

Het is goed om inzicht te hebben in hoe bedrijven draaien en het is ook helemaal niet verkeerd om een beschrijving te maken van handelingen die vaak voorkomen op bedrijven.

Maar door alles vast te leggen in procedures wordt innovatie doodgeslagen. Immers de leuke periodes in de ontwikkeling van een bedrijf zijn de periodes waarin nieuwe dingen worden geprobeerd die aanslaan bij klanten. Experimenteren met een aanpassing aan de plantmachine in de werkplaats met een lasapparaat en een slijptol, proberen dat moeilijke gewas te telen in het perceeltje tegen het erf door 5 keer per dag te kijken wat de gevolgen zijn van jouw handeling. De studentenkamer voor de computerwhizzkid en voor muzikanten het oefenhok. De ruimte creëren om fouten te maken en om houtje touwtje machientjes in elkaar te zetten. Experimenteren en avonturen. De ruimte in de bedrijfsvoering voor deze ontwikkeling zorgt voor innovatie en groei binnen bedrijven.

De doorgedraaide focus op procedures en processen komt voort uit onzekerheid die schijnbaar wordt weggewerkt via afvinklijstjes met procedures. Helaas wordt alle creativiteit daarmee doodgeslagen terwijl het leuke van ondernemerschap is het ontwikkelen van nieuwe machientjes en nieuwe producten en deze samen met klanten door ontwikkelen.

Ruimte voor experimenteren en avonturen is de enige juiste invulling van professionalisering.

Deel dit bericht