Jeugdheld Bennie Jolink heeft ooit eens de achterhoekse kroeghobby “sprekken” uit proberen te leggen: “Verhalen mogen tot in het oneindige herhaald worden als het maar mooi gebracht wordt!”
Deze zienswijze krijg ik meer en meer voor ogen als de huidige ontwikkelingen in communicatie worden beschreven: communicatie middels verhalen. Eén van de maatschappelijke trends is waardering voor authenticiteit van mensen en producten. De communicatieaanpak die daar bij past is het vertellen van mooie verhalen. Laat de vollegrondsgroentesector nou vol zitten van authenticiteit en bijbehorende mooie verhalen.

We hebben fantastische producten die van een zaadje groeien tot een voedingsproduct met mineralen en vitaminen die de mensen nodig hebben om lekker in het vel te zitten en gezond te leven. Plantengroei is het meest duurzame proces op aarde; vanuit een zaadje, zonlicht en water wordt voedsel geproduceerd. En de vollegrondsgroenteteler mag dit proces begeleiden. Een fantastisch verhaal dat niet vaak genoeg verteld kan worden.

Maar ook mooie verhalen over de tuinder die overdag zijn producten laat oogsten door de huisvrouwen uit het dorp en ‘s avonds en in het weekend trainer is van de voetballende kinderen van deze huisvrouwen. Dit is als ondernemer verantwoording nemen voor de directe omgeving. Een verhaal dat perfect duidelijk maakt wat de essentie is van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

En wat te denken van de telers die zich in zetten voor hun teelt en hun producten, en daarbij zichzelf exploiteren als motivator achter dit product. Als liefhebber en ambassadeurs hebben ze allemaal mooie verhalen in zich. Ze vertellen met liefde en zijn niet te beroerd om daarbij de nodige zelfspot te hanteren. Mooie verhalen waar je niet genoeg van kunt krijgen.

En uiteraard de jonge gasten die van school komen en geen zin hebben om voor een baas te werken en daarom maar een paar hectare huren van een dorpsgenoot om daar groenten op te telen. Er zijn er inmiddels een flink aantal die vanuit deze nul positie een stevig bedrijf hebben opgebouwd. Trots op hun bedrijf en trots om hun eigen kunnen. Succesvol ondernemerschap is altijd een mooi verhaal.

Een van de kenmerken van de vollegrondsgroenteteler is de zelfredzaamheid. Een gevolg daarvan is dat iedere teler zijn eigen verhaal heeft over zijn bedrijf, zijn motivatie en zijn toekomstperspectief. Deze verhalen zijn stuk voor stuk de moeite waard. We zitten in een tijd waarin deze mooie verhalen een toegevoegde waarde zijn voor de producten. Het cultiveren en vertellen van mooie verhalen lijkt een kracht van de vollegrondsgroentesector te worden.

Ulko Stoll

Deel dit bericht