In mei en juni kiest de Nederlander massaal voor aardbeien. Deze twee maanden zijn goed voor 40 procent van de totale jaaraankoop van aardbeien. In 2022 zijn de meeste aardbeien gekocht in de week van 16-22 mei (week 20). Aardbei is meer en meer te zien als een ‘voorjaarskoninkje’. 

Door de opkomst van de glasteelt is vooral de consumptie in het voorjaar in de afgelopen vijf jaar fors gestegen. Het winteraanbod van Nederlandse aardbeien was al niet groot, maar is door de hogere energieprijs in 2023 nog kleiner geworden. Dit en meer valt te lezen in de Factsheet aardbei in beeld van GroentenFruit Huis.

Winteraanbod gedaald

In de periode van week 1 tot en met 20 was het aanbod van Nederlandse aardbeien duidelijk kleiner dan een jaar terug. Door een hoge energieprijs besloten telers om later met de teelt onder glas te starten. In de Nederlandse supermarkten was in de eerste 20 weken van dit jaar 51 procent van de waargenomen aardbeien van Nederlandse herkomst tegen 70 procent vorig jaar in dezelfde periode. Dit blijkt uit informatie van Roamler. Het aandeel van Spaanse aardbeien steeg van 20 procent naar 41 procent. 

Glasaardbeien domineren

De Nederlandse productie van aardbeien in de vollegrond (21 miljoen kilo) was in 2010 even hoog als de productie onder glas. Twaalf jaar later (2022) had de glasproductie een aandeel van 77 procent, ofwel 67 miljoen onder glas en 20 miljoen kilo oogst van de vollegrond. Vooral vanaf 2019 is de glasteelt flink uitgebreid. De totale Nederlandse afzet van aardbeien (teelt in Nederland + import samengeteld) bedroeg in het afgelopen jaar 106 miljoen kilo. Hiervan is het grootste deel (42%) op de binnenlandse markt afgezet, gevolgd door Duitsland en België. 

Jong en oud

Ben je 30, 40 of 65 jaar? Aardbei is populair onder jong en oud. Zo’n 7 op de 10 kopers, jonger dan 30 jaar, koopt aardbeien tegen 8 op de 10 ouderen (65-plussers). Het verschil is dus niet groot, zoals blijkt uit GfK data. In Duitsland is men nog net wat gekker op aardbeien. Daar wordt per persoon gemiddeld 3,3 kilo aardbeien per jaar gegeten.

Bron: GroentenFruit Huis

Deel dit bericht