Sloots Agri is een vermeerderingsbedrijf die nieuwe aardappelrassen ontwikkeld in Eenrum (Groningen). Het bedrijf welke gerund wordt door Roelof Sloots en zijn twee zonen heeft circa 210 hectares ‘onder de ploeg’. Een derde van het areaal (zo’n 70 ha) staat vol met pootaardappelen. Het overige is gevuld met suikerbieten, zaaiuien en wintertarwe. “We hadden interesse in de Harvey.one autonome aardappelrooier om kleine partijtjes aardappelen te rooien. Tot 2020 deden 12 scholieren ongeveer 3 weken lang het werk handmatig. We hadden echter een probleem. Deze arbeidskrachten kunnen we niet meer krijgen. Bovendien lieten ze dikwijls de goede aardappelen op de grond liggen. Wij hadden de controle niet. Ik mag altijd graag zelf beslissen en bekijk de aardappelen allemaal. Vervolgens maak ik keuzes”, aldus Roelof Sloots. 

“Arbeidsverlichting is ons doel”

Goh, kan ik dat ding gebruiken?

Sloots Agri is een voorloper en had Van der Maar Landbouwmechanisatie uit Hornhuizen gevraagd van joh, kan ik dat ding wat ik op internet heb gezien gebruiken? Zodoende zijn wij met elkaar in gesprek gekomen. Wij hebben ervoor gezorgd dat het prototype wat op Agritechnica 2019 stond en als uitgangspunt had om zoete aardappelen te rooien hier naar toe kwam. Theoretisch kun je nog zulke mooie nieuwe machines bedenken maar om het in de praktijk goed te laten draaien, ondervind je pas in het veld”, vertelt Jasper van de Berg, vertegenwoordiger bij Van der Maar Mechanisatie. 

Doel is arbeidsverlichting

Arbeidsverlichting is ons doel. Buiten dat willen we de bodem welke bestaat uit 18% afslipbare zavelgrond in goede conditie houden en zo min mogelijk bederven. Onze voorkeur gaat uit naar een lichte rooier die op rupsen rijdt. En dat is de Harvey.one. Hierdoor blijft de grond mooi los en rooibaar wat moet resulteren in een goede opbrengst en goede kwaliteit aardappelen. Vorig jaar heeft Sloots voor de oogst van veldklonen een prototype van de Harvey.one gebruikt. I.p.v. twaalf scholieren selecteren slechts twee arbeidskrachten de aardappelen nu. “De robot is van de vrachtwagen gekomen, het veld in gereden en heeft eigenlijk geen misse slag gehad. De Harvey.one waarvan wij dit jaar het tweede model uitproberen, rijdt als een speer. We zijn er erg blij mee en zijn heel enthousiast wat we tot nog toe gerooid hebben”, vertelt Sloots. 

“Met de Harvey.one willen we ons kweekbedrijf uitbreiden en meer aantallen uitgangsplanten toetsen”

Ons kweekbedrijf uitbreiden

“Met de Harvey.one willen we ons kweekbedrijf uitbreiden en meer aantallen uitgangsplanten toetsen. Hierdoor hebben we meer kans om een goed ras uit te vinden.Ieder jaar starten wij met 60.000 nieuwe genetisch verschillende planten die we in een jaar of vijf willen reduceren tot ongeveer 1%. Daar moeten een aantal van vermeerderd worden”.

Aanpassingen en verbeteringen

“Na het eerste seizoen hebben we een aantal wensen neergelegd bij de bouwers. Eén ervan was dat de bestuurbaarheid van de autonome rooier verbeterd zou worden op spraakherkenning. Stoppen op het moment dat je het te druk krijgt willen we graag. Een belangrijke eis was ook dat we via het bandje in de kist konden rooien. Bovendien moet er een mogelijkheid zijn om er twee kisten op te zetten. Eentje voor de positieve selectie waar de goede aardappelen in komen en de andere kist voor de overige. Deze laatste wil je niet op het land achterlaten i.v.m. de verspreiding van ziektes. En dit alles zonder grote klonten modder want dat moet terugvallen op de bodem. Verder is de Harvey.one ook zwaarder geworden en heeft nu meer power. De gewichtsverdeling is verbeterd. Dit is door het langere rupsonderstel wat er onder zit veroorzaakt. De Harvey.one was voor- en achteruit nog wat agressief in zijn sturing omdat hij op rupsen rijdt. Dat is nu verbeterd en hij is handelbaarder geworden”. 

Motor, hydrauliek en koeling separaat

“In het eerste prototype van de Harvey.one zat de motor in het midden. De jongens hadden het toen zo warm dat zelfs bij een buitentemperatuur van 10 graden Celsius ze nog met een korte broek erop stonden. Het was niet te doen. Nu zitten de motor, de hydrauliek en de koeling separaat. Dat is ook beter voor de gewichtsverdeling. In juli zijn we gestart met de oogst van veldklonen. Die hadden we er in een relatief korte tijd uit. Dat gaf ons de mogelijkheid om ook nog met de Harvey.one naar ons andere kweekbedrijf in Hoogkarspel te gaan. Daar is hij 14 dagen geweest. Een voordeel van het gebruik van deze autonome rooier zie ik dat de uitbreiding die we gepland hebben ook praktisch ingevuld kan worden”, aldus Sloots. 

Snelheid en capaciteit

“Wat de capaciteit en de snelheid per uur is, hangt af van de grootte van de partijen en de rooiomstandigheden. We zijn nu bezig met vermeerderingen waar nog moederknollen aanzitten. Dan ligt de gemiddelde snelheid onder de 2 km/uur. Maar wanneer het loof van de aardappelen dood is, kun je lekker opschieten”, vertelt Sloots. 

Jaarlijks een stuk of drie tot vijf 

Voor 2022 willen we nog de laatste verbeteringen doorvoeren. Dan gaan we officieel de markt op. We denken er jaarlijks een stuk of drie tot vijf in Nederland te kunnen vermarkten. Deze autonoom rijdende rooier is geschikt voor zoete aardappeltelers maar ook voor vermeerderaars van aardappelen. Het gewicht bedraagt slechts 3.400 kg. Telers hebben steeds vaker de voorkeur voor lichte machines en houden meer rekening met de bodemgesteldheid. We denken dat deze ontwikkeling zich doorzet en de Harvey.one in de toekomst ook geschikt is voor de consumptieaardappelen”, aldus Bouma. 

Concept biedt veel mogelijkheden

“De Harvey.one geeft veel rust in het werk en een flinke vermindering in werkkapitaal. Nu heeft Sloots de volledige controle in wat hij doet. In het verleden moest hij dat delen met andere mensen en was niet tevreden. Een bijkomend voordeel is dat de autonome rooier dag en nacht kan draaien en nooit ziek is. Het concept biedt tal van mogelijkheden om te implementeren op veel bedrijven. We zijn daar nu nog naar op zoek. Wat kunnen we er allemaal mee? In ieder geval hebben we hier op het bedrijf van Sloots een goede implementatie gevonden”. 

Camera’s 

De camera’s detecteren of ze in het veld zijn of op de kopeinde. In principe kunnen ze de machine ook autonoom keren. Daarnaast kunnen de camera’s ook de aardappel herkennen. Op dit moment doen we daar nog niks mee. Waar we naar toe willen is een 3D-camera die de aardappel herkent en d.m.v. de omtrent het gewicht berekent en vervolgens de opbrengst                    

Wat die camera’s kunnen daar wordt momenteel nog maar

20% gebruik van gemaakt.

meet”, aldus Bouma.Dat is eigenlijk het ontbrekende stuk binnen VRC (het variabel rate control = opbrengstmeting). Want zolang we geen juiste opbrengstmeting hebben, kunnen we ook niet de juiste hoeveelheid kunstmest strooien, en de exacte hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen toepassen. Het stukje opbrengstmeting en het meten van het gewicht is er wel, alleen het zegt niet alles. Voor een pootgoedteler is eigenlijk het aantal knollen en de maatsortering veel belangrijker. Ook zouden de camera’s in de toekomst ingezet kunnen worden samen met robotarmen om kluiten of verkeerde aardappelen er uit te kunnen halen. Wat die camera’s kunnen daar maken we momenteel nog maar 20% gebruik van. Een belangrijk aspect is dat wij gaan kijken naar wat is de tarra op de zeefband. Dan kan de machine daar zelf op anticiperen. Zo van hier zijn meer kluiten modder/zand en vervolgens moet ik dus meer grond uithalen. Is er geen grond dan hoef ik ook niet te reinigen. Daarom zit die tweede camera erop.

Tekst en beeld: Annelies Bakker

FOTO 1 HARVEY.ONE
Voorheen selecteerden twaalf scholieren de aardappelen. Nu de autonome aardappelrooier en twee arbeidskrachten. 

FOTO 2 GEZAMENLIJK PROJECT

Het project is een samenwerking tussen Sloots Agri, Grimme, Asa-lift, Schmiede.one en Van der Maar Mechanisatie

De Harvey.one bestaat uit drie delen

De Harvey.one is voorzien van een Doosan stage-V motor die voldoet aan de laatste normeringen. Het rupsonderstel is van de Italiaanse fabrikant Antolini. De opbouw is van Asa-lift en de elektronica is ontwikkeld door Schmiede One. 

Schmiede One is een zusterbedrijf van de Grimme Group en opgericht door Christoph Grimme. Daar werken diverse software engineers die ‘out of the box’ denken. De theorie kun je nog zo mooi bedenken maar in de praktijk moet het nog wel functioneren. Om die reden heeft Sloots deze jonge lieden een hele week op het terrein gehad waarbij ze allerlei onderdelen met de laptop erbij getest hebben. Schmiede.One is een bedrijf dat alleen maar deeloplossingen bedenkt en maakt. Daarnaast zitten er diverse camera’s op de autonome rooier die sturen aan de hand van de aardappelruggen. Sloots zet hem op de aardappelruggen kaarsrecht en doet niks meer. Vervolgens kun je per klant definiëren wat je nodig zal hebben. 

Gezamenlijk project

Het project is een samenwerking tussen Sloots Agri, Grimme, Asa-lift, Schmiede.one en Van der Maar Mechanisatie. “Iedereen is belangrijk geweest bij dit project. Want zonder één van die schakels was het nooit gelukt. Op Agritechnica 2019 was het studiemodel te zien. Qua ontwikkeling is de Harvey.one nu voor 90% ontwikkeld. Volgend jaar gaan we er officieel de markt op. Op dit moment zijn we nog niet naar buiten getreden. We zitten nu op 90% en volgend jaar moeten we belangstelling creëren om te kunnen verkopen”, aldus Bouma. 

Deel dit bericht