Flexibele kluiten- en loofscheider

Een van de opvallende machines op de pootaardappel veld dag was de egelband van Mechatec. Het bijzondere van de egelband is de variabele verstelbaarheid. Met de egelband reiniger worden kluiten en loof maximaal verwijderd uit de aangevoerde aardappelen. De egelband reiniger ER 1000 heeft twee uitstroomopeningen en is op drie manieren verstelbaar. Verstelbaarheid vindt plaats door hoogte en hoek van de machine te variëren. 

Willekeurig

De maximale verstelbaarheid gekoppeld aan de egelband zorgt er voor dat er altijd een stand is waarbij de partij aardappelen geschoond wordt. De kegelband neemt de hoekige kluiten en het losse loof mee onder de kleine roestvrij staal rol door, waarbij de ronde aardappelen al rollend over een korte afstand doorrollen naar de uitstroomopening. De flexibele instellingen en de compactheid van de machine maken hem zo dat hij vrijwel in elke situatie is in te passen. De snelheid van de band en de rol is via een frequentie regelaar traploos te verstellen. De capaciteit van de egelband is afgestemd op de rooicapaciteit van een 2-rijige aardappelrooier.

Het voordeel van de kleine rol is dat kleine aardappels worden meegenomen in de productstroom Morsen word voorkomen door de gladde opstaande plaat boven de rol, deze dient tevens als afstrijker als er veldgewas word verwerkt, zo is een dubbele rol met aandrijving niet nodig.

Behoefte

De kegelband reiniger word volledig in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd. We hebben zelf engineers in huis en kunnen alle machines drie dimensionaal laten zien. Daarmee maken we de ontwikkelde machines visueel en wordt het voor de klant eenvoudiger om de machine te plaatsen in de eigen situatie. Voor de egelband signaleerde Petter een behoefte aan een compacte machine die flexibel in logistieke lijnen in gezet kan worden en naar 2 kanten kan lossen. Met die behoefte gekoppeld aan de technische kennis en kunde is de maximale verstelbaarheid gekoppeld aan de behoefte voor flexibiliteit.

Logistieke inefficiëntie

Het gesprek over de egelband leidt tot een gesprek over logistieke processen op pootgoedbedrijven. Petter signaleert nog wel eens wat logistieke inefficiëntie. Vaak staan uit gewoonte machines op een bepaalde plaats die ooit bedacht is in een andere uitgangs situatie. Sorteermachines, palletiseermachines en afzakmachines moeten dusdanig worden geplaatst dat handelingen met de hand of met de heftruck kortstondig en gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd. Dat betekent inzicht krijgen voor dat je logistieke processen kan optimaliseren. Kijken naar aan- en afvoerlijnen, breng bereikbaarheid van product en machines in kaart en besef dat sommige onderdelen in de inschuur, uitschuur of sorteer lijn flexibel moeten zijn. Op basis van een logistieke , handige indelingen machines opstellen. Aanschaf van een machine om logistieke fouten te repareren is zonde van het geld. Er is veel te bereiken door slimme logistiek aldus Petter. Logistieke optimalisatie zal altijd leiden tot meer rust en efficiëntie in het bedrijf.

De egelband reiniger laat zien dat er nog steeds nieuwe technische inzichten zijn voor het optimaliseren van productstromen op pootaardappelbedrijven. Tegelijk laat de machine zien dat logistieke optimalisatie kansen biedt voor kostprijs (personeel`s kosten ) reducering.

Mechatec

Mechatec is een toon aangevend bedrijf op het gebied van Box Handling. Met een team van 15 medewerkers worden de klanten bediend. Ontwikkeling en programmering gebeurt in eigen huis vanuit klantgericht denken. Van hieruit zijn praktisch zeer goed toepasbare machines ontwikkeld , Mechatec standaard machines , die logistieke processen vereenvoudigen waardoor mankracht en kosten worden bespaart. Mechatec levert onder andere Box handling systemen, afval waterzuiveringsinstallaties en biedt praktische mobiele kisten was installaties aan.

Deel dit bericht