Op de open dag bij Limgroup liet Christiaens Agro een oogstmachine zien specifiek ontwikkeld voor de oogst van groene asperges. In de gewoontes van Christiaens Agro om hun machines een passende familienaam te geven is deze machine Christian genoemd.

Snijsysteem

De oogstmachine hangt in de hefinrichting van de tractor en snijdt de asperges af door middel van een automatische snijhoogte regeling. De groene asperges worden net boven de grond afgesneden middels een op- en neergaand mes. Het mes van dit snijsysteem snijdt de asperges mooi recht af, waardoor er tijdens de latere verwerking een minimaal snijverlies is. Het mes is eenvoudig te vervangen. Een opvoerband brengt de asperges naar het sorteergedeelte waarna de asperges via 2 tegengesteld bewegende leesbanden worden verspreid naar de sorteerders. Deze sorteerders zitten op de machine en doen een voorsorting op het oog. Middels rekken boven en onder op de machine is maximale ruimte gecreëerd voor lege en volle kisten. De uitgesorteerde asperges en het mee geoogste onkruid worden via de leesbanden in een opvangbak gestort.

Capaciteit

De snelheid van de machine is afhankelijk van de capaciteit van de 1-3 personen die achterop de machine de asperges van de band sorteren, met een maximum van 6Km/u. De machine beschikt over een variabel instelbare oogsthoogte.  De gehele machine wordt hydraulisch aangedreven.. Doordat Christian in de hefinrichting van de tractor hangt is deze heel wendbaar en heeft minimale ruimte nodig om te draaien.

De noodzaak om te investeren in arbeidsverlichting brengt innovatieve oplossingen zoals Christiaens Agro laat zien met de Christian. Door arbeid aantrekkelijker te maken, is de aspergeteler beter in staat om de medewerkers te behouden en laat de sector zien slimme aantrekkelijke oplossingen te kunnen bedenken en ontwikkelen.

Deel dit bericht