“Stelletje eikels” was de conclusie van Rob Baan in zijn lezing op de aardbeiendag. Baan is altijd in staat om een zaal toehoorders wakker te schudden. De motivatie van de opmerking kwam uit het gebrek aan energie om aardbeien onder de aandacht te brengen van de consument. Zijn constatering was dat op hetzelfde moment als de Aardbeiendag ook de Horecava plaats vond. En daar waren slechts twee partijen uit de tuinbouw aanwezig om de producten onder de aandacht te brengen. Uiteraard Baan zelf met zijn cressen en Looye bracht de tomaten onder de aandacht. De aardbeien waren niet zichtbaar wat Baan er toe bracht om de bezoekers wakker te schudden.

Groei

De organisatie van de Aardbeiendag is in de 2023 editie afgestapt van de seperate lezingen en hebben gekozen voor thema blokken die plenair worden ingevuld. Het verhaal van Baan was onderdeel van een blok markt en afzet. In dit blok toonde Wilco van de Berg van het GroentenFruitHuis cijfers over de verkoop van zachtfruit en de ontwikkelingen van afgelopen jaren. Belangrijke constatering was dat t.o.v. pre-Corona tijd de huishoudelijke aankopen zijn toegenomen. Daarbij liet Van de Berg ook zien dat de totaal consumptie van aardbeien in Nederland toeneemt. De analyse van de cijfers leert waar de groei zit. De groei blijkt voornamelijk te zitten in meer aankopen per huishouden. Van de Berg liet zien dat het aantal huishoudens dat aardbeien koopt afneemt. De toegenomen verkoop van de kopende huishoudens is dermate groot dat deze de afname van het aantal kopende huishouden ruimschoots compenseert. Daar ontstaat een uitdaging om het aantal huishoudens van 77% omhoog te brengen richting 90%. 

Een andere constatering is dat de prijsstijging van fruit achterblijft bij de inflatie. De inflatie voor de hele economie ligt afgelopen jaar boven 10%. De prijsstijging van fruit blijft steken op ca. 6%. Ook de prijsstijging van groente loopt achter bij de inflatie. Wellicht dat de prijzen zijn gebaseerd op oude inkoopcontracten maar een prijsvorming conform de inflatie is zeker nodig.

Uitstraling

Steven Martina van The Greenery ging in zijn blok in op de uitdagingen in de markt. Belangrijke constatering van Martina was dat het besluit om zachtfruit te kopen is gebaseerd op de uitstraling van het zachtfruit in het winkelschap. 61% van de kopers besluit op basis van deze uitstraling om zachtfruit in de winkelmand te leggen. Presentatie blijkt een essentiële functie te zijn om zachtfruit aan de man te brengen. Paul Houtepen van communicatiebureau Imagro benadrukt in zijn verhaal het belang van merken. Merken zorgen voor een positie in het hoofd van consumenten. 

De organisatie van De Aardbeiendag biedt met de keuze voor themablokken de mogelijkheid om een helder inzicht te krijgen in betreffende thematiek. Voor markt en afzet lijkt de verkoop aantrekkelijk door de toename. Echter de verdeling van het product laat zien dat er een uitdaging is om nieuwe kopers te binden. Presentatie van deze producten lijkt daarin belangrijker dan het ontwikkelen van merken lijkt de conclusie als alle sprekers worden geanalyseerd. Dat de sector zelf aan de bak moet om een verhaal te ontwikkelen dat aansluit bij de presentatie, is waarschijnlijk de belangrijkste les.

Deel dit bericht