Innovatie is niet alleen nieuwe techniek toepassen. Innovatie is ook bestaande techniek verbeteren en aanpassen aan nieuwe wensen. Dat is net wat Treffler doet. Treffler is fabrikant van o.a. eggen waarvan de tanden dusdanig opgehangen zijn dat de tanden altijd met een gelijke kracht op de grond drukken, ongeacht de mate van veerspanning en de stand van de tanden. Daardoor zijn gewassen te bewerken vanaf opkomst tot wel veertig cm hoogte. Dat betekent dat onkruid in uienpercelen en in percelen met geplante koolgewassen lange tijd volvelds bestreden kan worden met een eg

Op tijd beginnen

“Belangrijk is: op tijd beginnen” aldus Jos Pelgröm van Man@Machine. Jos en Ana Pelgröm van het bedrijf Man@Machine hebben een partnerschap met Treffler en zijn o.a. voor Nederland leverancier van het Treffler assortiment. Pelgröm heeft zijn leven lang ervaring als akkerbouwer en heeft een belangrijk advies voor de potentiële gebruikers van de Treffler eg. “Bespaar niet op capaciteit. Het eggen is een bewerking die regelmatig herhaald moet worden. Het is immers zaak om juist het kleine onkruid te bestrijden. Dat betekent dat het moment van eggen vaak tussen andere werkzaamheden door moet worden uitgevoerd. Omdat er beperkt tijd is, is een grote werkbreedte noodzakelijk.” Bij Treffler geen probleem, er zijn machines van 80 cm tot 30 meter.

Nauwkeurig

Eggen is een bewerking die nauwkeurig dient te worden uitgevoerd. De tanden moeten de onkruidplantjes ontwortelen maar het gewas laten staan. Dat betekent dat de tanden van de eg dusdanig moeten worden afgesteld dat er een evenwicht moet zijn tussen het verwijderen van onkruid en het laten staan van gewassen. De basis is beginnen met net kiemend onkruid zoals Pelgröm aangeeft. En regelmatig het eggen herhalen om het kiemend onkruid te blijven storen.

Dubbele veer

Een standaard eg werkt met krulveer in de tanden waarvan de veerkracht wisselt naarmate de tanden verbuigen. De tanden van de Treffler eg zijn uit zichzelf star. Ze zijn scharnierend opgehangen aan het frame en op spanning te zetten met veer. In deze veer zit nog een kleine veer voor precisie instelling. Deze combiveer is met een kabel verbonden aan een centraal spanmechanisme. Met deze dubbele vering kan de veerkracht van de tanden heel precies worden ingesteld. Deze instelling gebeurt hydraulisch vanuit de cabine. De optionele automatische diepteregeling zorgt dat de tanden altijd even diep in de grond steken. Dit systeem is van belang bij ‘bonte’ percelen.

De ophanging van de tanden zorgt voor een gewasvriendelijk behandeling. In de basis zijn de tanden stekend opgehangen maar als het frame lager komt en daarmee de tanden naar achter gaan zijn ze slepend en glijden ze met gewenste veerkracht over het gewas heen. Daarmee is de Treffler eg een machine die in de rij onkruid kan wieden.

De Duitse ‘gründlichkeit’ laat zich o.a. zien in de tanden. Deze zijn gehard en naar wens dusdanig van een vorm die past bij de grondsoort en de geteelde gewassen. Deze materiaalkennis past Treffler ook toe bij hun cultivatoren. Treffler kiest daarin een eigen weg, mechanisatie die past bij de moderne NKG landbouw. Treffler noemt zichzelf Organic Machinery.

Treffler-M@M

Pelgröm vertelt over de samenwerking die Man@Machine is aangegaan met de Treffler fabriek. “Treffler is gevestigd in Beieren en sterk gericht op de biologische teeltbedrijven in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De hernieuwde samenwerking Treffler-M@M betekent voor Treffler een positie in nieuwe gebieden en geeft Man@Machine de zekerheid van fabrieksondersteuning. Treffler-Man@Machine is daarmee zowel importeur maar daarnaast ook een integraal onderdeel van de distributiestructuur van Treffler in de Benelux, Denemarken, Engeland en Amerika.

Zelfrijdend

In de showroom van Man@Machine laat Pelgröm een nieuwe ontwikkeling zien: een elektrische Treffler eg met zonnepanelen. Deze machine is zelfrijdend. Dat brengt interessante toekomstperspectieven: een wied-eg op zonne-energie die autonoom rondrijdt. Dan wordt de capaciteitsvraag een hele andere want het eggen is niet meer afhankelijk van de beperkte tijd van de boer en tuinder: de eg wordt met een smartphone ingesteld en doet het werk tot het veld klaar is.

Ook traditionele technieken blijken verbeterd te kunnen worden op basis van nieuwe inzichten en nieuwe technologie. De slimme ophanging van de tanden en de toevoeging van een dubbele veer aan deze wiedeg maakt de Treffler eg geschikt voor een brede inzet voor mechanische onkruidbestrijding die past bij huidige en toekomstige teeltmethoden.

Deel dit bericht