In de bodem is silicium in ruime mate aanwezig. Het is een belangrijk bestanddeel van zand en klei, maar voor het overgrote deel is dat in een vorm die planten niet kunnen opnemen. De opneembare vorm is siliciumzuur, H4SiO4. De silicium producten van Agro-Solutions bevatten allen deze vorm van 100% opneembaar silicium, aangevuld met synergetische macro- en micronutriënten.

Opname

De hoeveelheid opneembare silicium in de bodem is afhankelijk van grondsoort, pH, temperatuur en bodemvochtigheid. Na de opname wordt het siliciumzuur getransporteerd via het plantsap naar de cellen in de plant. Het silicium wordt opgeslagen in de buitenste celwand in het celmembraan. Het silicium wordt zo ingebouwd in de celwanden in de bovenste laag van het blad en de overige plantendelen. Hier vormen de opgeslagen siliciumdepots een mechanische barrière die de planteigen afweermechanismen tegen stresssituaties versterkt.

Silicium heeft drie hoofdfuncties:

  1. Silicium vormt een mechanische barrière in de celwand.
  2. Silicium reguleert de opname van voedingsstoffen en macro- en micronutriënten.
  3. Silicium stuurt stofwisselingsprocessen als verdediging tegen stress situaties.

Anti stress

De positieve effecten van het gebruik van de silicium producten van Agro-Solutions zien we zeer duidelijk terug in stress situaties: warmte- en droogte stress maar ook zoutstress.  Uit onderzoeken blijkt tevens dat pootaardappelen gunstig reageren met betrekking tot opbrengst , homogenere sortering en meer vermarktbare knollen.  Bovendien is bij aardappelen tot 22 % meer bladgroen in het blad gemeten. Dat betekent een efficiëntere benutting van het licht en dus meer productie.

Dit verklaart het gunstig effect op de opbrengst.

.

www.agro-solutions.nl

Deel dit bericht