Luizen in de sla is de nieuwe realiteit. Het gereedschap van de tuinder is inmiddels volledig uitgedund. En nieuw gereedschap in de vorm van afdoende bemesting en gewasbescherming is niet op korte termijn in beeld. De sla van Frank is de sla die de komende jaren in de schappen zal liggen. 

De aanwezigheid van luizen in de ijsbergsla laat teler Frank Houwen uit het Limburgse Oirlo twijfelen over de oogst van 300.000 kroppen ijsbergsla. De aanwezigheid van luizen in ijsbergsla gaat niet ten koste van de kwaliteit. “Luizen zijn er prima af te wassen”. Maar de afnemers hanteren een protocol met specificaties waarin vermeld staat dat sla met productvreemd materiaal afgekeurd wordt. Wanneer Frank de sla oogst en naar zijn klant brengt weet hij bijna zeker dat deze afgekeurd wordt.  

“Dat betekent dat 300.000 kroppen sla voor niets gezaaid, geplant, geteeld en geoogst zijn.”

Lege schappen

De twijfel van Frank sluit aan bij de constatering die Frank en zijn collega ijsbergslatelers afgelopen zomer hebben gedaan: in de petitie ‘De sla raakt op’ maken Frank en zijn collega’s duidelijk dat de wensen van de afnemers en de consumenten niet meer aansluiten bij de huidige mogelijkheden van de ijsbergslatelers. Het gereedschap van de telers is minimaal en wordt de komende jaren steeds minder. Dat leidt onherroepelijk tot lege schappen en vernietigen van goed product. 

Gezonde samenleving

Een gezonde samenleving is gebaat bij gezonde voeding. De slatelers zetten zich dagelijks in om sla als onderdeel van een gezonde maaltijd te telen. De slatelers telen volgens wensen en eisen van markt en maatschappij. Maar de wensen van de markt en de maatschappij sluiten niet meer aan bij de productiemogelijkheden. De instrumenten om te telen in de vorm van voldoende goede grond, voldoende bemesting en een veilig pakket aan gewasbeschermingsmiddelen zijn gigantisch beperkt Ondanks alle innovatieve inspanningen zijn er op korte termijn geen alternatieve teeltmethoden.

Risico voor de maatschappij

De slatelers hebben zes jaar geleden deze toekomst voorzien en zijn actief in de zoektocht naar nieuwe teeltsystemen. Maar het nieuwe teeltsysteem is complex en zeer risicovol. Dusdanig risicovol dat de telers geen perspectief zijn op de korte termijn. Daarmee zijn de risico’s voor de maatschappij en dat is reden voor de slatelers om code rood uit te roepen.

Tijd

De slatelers vragen tijd om ook de komende jaren binnen afdoende kaders te blijven produceren. Deze tijd is nodig om het nieuwe teeltsysteem uit te ontwikkelen en de risico’s draagbaar te maken. De slatelers roepen markt een samenleving op om de risico’s voor ondeugdelijk product en/of geen product uit te sluiten en te accepteren dat de zoektocht naar een nieuwe teeltsysteem tijd nodig heeft.

De slatelers hebben de ambitie om gezond, betaalbaar en voldoende beschikbaar product te telen en te leveren daarvoor vragen ze tijd om tot een nieuw teeltsysteem te komen. 

Op de website www.deslaraaktop.nl staat uitgebreide achtergrondinformatie.

Deel dit bericht