Weersbestendige broccoli: voor sommigen klinkt dat misschien logisch, voor anderen wat minder. Toch wordt er in Nederland jaarlijks zo’n 20 miljoen kilo broccoli geteeld en het weer speelt een belangrijke rol in een geslaagde oogst. Daar weet ook broccoliteler Meindert-Jan Botman alles van.

Het project Weersbestendige Broccoli brengt telers, leveranciers en chemiebedrijven bij elkaar. Samen met Proeftuin Zwaagdijk wordt volop geëxperimenteerd met verschillende soorten rassen, verschillende soorten (milieuvriendelijke) bestrijdingsmiddelen en diverse teeltlocaties. De telers stellen een stuk land beschikbaar voor broccoli die wordt gebruikt voor onderzoek. “Het ene stuk perceel vraagt om veel sturing tijdens de groei van de broccoli, terwijl het andere perceel eigenlijk juist té vruchtbaar is. Alternaria profiteert als het ware van heel goede grond waarop broccoli fantastisch groeit. Dat vraagt dan weer om een andere aanpak dan een perceel waar de planten grote behoefte aan (meer) stikstof hebben.”

Met elkaar aan tafel

Meindert-Jan ervaart grote meerwaarde van deelname aan dit project. “Als telers zijn we altijd bezig met de vraag hoe het beter kan. Daar hebben we ook heus wel ideeën over, maar in projecten als deze komt alles mooi bij elkaar. Door dit grootschalige onderzoek werken we aan een wetenschappelijke basis. Onze ervaring wordt omgezet in cijfers. Inmiddels zijn we drie jaar bezig en ik zie dubbele winst: enerzijds in onderzoeksresultaat en anderzijds in de samenwerking. We trekken nu echt samen op. Je leert elkaars wereld beter kennen. Voorheen legden we vooral vragen neer bij anderen, zoals chemiebedrijven. In plaats van zeggen “kom eens met een goede gewasbeschermer die hier- en hieraan voldoet” zitten we nu met elkaar aan tafel. Andersom werkt dat ook zo: zaadleveranciers stellen niet meer zwart-wit dat een bepaald ras dé beste is, maar we onderzoeken samen hoe en onder welke omstandigheden een ras het beste tot z’n recht komt. De anonimiteit verdwijnt, je wordt partners die hetzelfde doel hebben. En omdat we in een grote groep werken, met onder andere zo’n twintig telers, is dit allemaal betaalbaar.

Qua resultaat zijn we positief. Al vrij snel ontdekten we een mix van middelen die de broccoli goed beschermt. De meesten van ons werken daar nu mee. Dat wil overigens niet zeggen dat we geen vragen meer hebben, want het probleem is niet ineens verholpen. Maar we zijn wél op de goede weg. We bekijken zelfs mogelijkheden om verder te gaan als dit project formeel is afgerond. Dat is op zichzelf al een prachtige uitkomst!”

Deelnemers project

Broccolitelers investeren gezamenlijk in het project. Penvoerder van de POP 3 subsidie weersbestendige broccoli is GreenPort Noord-Holland Noord. Het project wordt gecoördineerd door Vollegrondsgroente.net. Onderzoeksinstelling Proeftuin Zwaagdijk voert het onderzoek uit in samenwerking met een aantal zaadbedrijven en plantenkwekers. 

Bron: Greenport Noord-Holland Noord

Meindert-Jan Botman

Meindert-Jan: “Te nat, te droog, te warm… daar gedijt een schimmel als alternaria goed bij. Alternaria geeft zwarte stipjes op de broccoli. Onschuldig voor je gezondheid maar als de groente eenmaal is aangetast komt -ie- niet meer in de winkels terecht. Extreme weersomstandigheden leiden tot een kwaliteitsvraagstuk: door het veranderende klimaat ontstaan er risico’s voor de broccoliteelt. De alternaria is daar een voorbeeld van, maar we hebben bijvoorbeeld ook last van een bacterie als schermrot – dat leidt tot zwarte roosjes. In Nederland komt alleen de beste kwaliteit broccoli in de winkels terecht. Om dat zo te houden werken we achter de schermen aan manieren om ons, of eigenlijk de broccoli, te wapenen tegen hoosbuien en hittegolven.”

Deel dit bericht