Veel teeltpercelen kennen een structuur waarin meerdere gewassen geteeld worden door meerdere telers en kwekers. Een afwisseling met bloemkool, tulpen, gras, broccoli en aardappel komt voor waarbij de gewassen door verschillende telers worden geteeld en de grond voor de desbetreffende teelt wordt gehuurd van een grondeigenaar. De effecten van de verschillende gewassen op de bodem is anders en beïnvloeden elkaar. De afstemming loopt doorgaans tussen gebruiker en grondeigenaar. Contact met medegebruikers is veelal incidenteel en weinig gecoördineerd.

Kostbaar

Bodemverbond stimuleert de gecoördineerde samenwerking van grondgebruikers en de eigenaar. Vanuit het basisbeginsel dat samenwerking van leidt tot een betere bodem met een positief effect voor alle gebruikers. Agrariërs nemen in bodemverbond een gedeelde verantwoordelijkheid: het duurzaam beheren van de bodem die zij met elkaar delen. De bodem is een kostbare en eindige hulpbron; essentieel voor de teelten, het waterbeheer, de bodemkwaliteit en het functioneren van het landschap. Toch weten gebruikers van dezelfde grond vaak weinig van elkaars aanpak.

Afstemming

Bodemverbond is een initiatief van Vollegrondsgroente.net. Binnen het samenwerkingsverband Greenchain NH wordt in samenwerking met Fieldlab Bol afstemming tot stand gebracht met grondeigenaren en telers die in rotatie gebruikmaken van dezelfde percelen. Denk aan groentetelers, bollentelers en veehouders. Hoewel zij elkaar in de praktijk vaak opvolgen op hetzelfde stuk grond, ontbreekt het dikwijls aan afstemming over hoe die bodem precies wordt behandeld.

Vruchtbaarheid

Wat gebeurt er met de bodem in die tussenliggende seizoenen?

  • Wordt de bodem verbeterd?
  • Is er inzicht in het type bemesting dat wordt toegepast?
  • Worden er groenbemesters ingezet?
  • Welke organische meststoffen worden gebruikt?
  • Hoe kan die informatie gedeeld en op elkaar afgestemd worden?

Het Bodemverbond heeft als doel om deze vragen samen met de agrariërs te beantwoorden. Door inzicht en transparantie te creëren over elkaars werkwijzen, ontstaat ruimte voor onderling vertrouwen en afstemming. Dat is cruciaal om de vruchtbaarheid, structuur en het bodemleven in stand te houden, zeker bij intensieve teelten zoals bloembollen en vollegrondsgroente.

Met het Bodemverbond werken we toe naar praktische afspraken en gedeelde principes voor bodembeheer op gezamenlijke gronden. Niet via regels van bovenaf, maar via dialoog en samenwerking tussen agrariërs zélf. 

Bodemverbond is een initiatief van Vollegrondsgroente.net. en vindt samenwerking met Fieldlab Bol binnen het project Greenchain NH.

Bodemverbond: voor een duurzame bodem, generatie op generatie

www.bodemverbond.nl

Meer informatie: 

Erna Steenhuis

e.steenhuis@vollegrondsgroente.net

(06) 20 58 34 97

Deel dit bericht