Elk jaar bezoeken groentetelers en ketenpartners van over de hele wereld de Bejo Open Dagen in Warmenhuizen. Dit jaar vinden deze plaats van dinsdag 26 tot en met zaterdag 30 september. Tijdens het evenement maken de bezoekers kennis met de nieuwe Bejo-rassen en is er volop gelegenheid om kansen en uitdagingen in de markt te bespreken.
Ontdek nieuwe rassen
Dankzij nieuwe inzichten van klanten, zakelijke contacten en de markt kan Bejo nieuwe groenterassen ontwikkelen en bestaande rassen verbeteren, zodat telers wereldwijd gezonde en smakelijke groenten kunnen oogsten. Tijdens de Open Dagen zijn onder andere de volgende veelbelovende nieuwe rassen te ontdekken.
– Spitskool (Bejo 3518), een ras met een goede bewaarkwaliteit en een mooie gesloten top. Deze dikbladige gezonde koolsoort is ongevoelig voor barsten, heeft een goede veldhoudbaarheid, is sterk tegen trips en behoudt ook tijdens bewaring zijn heldere groene kleur.
– Knolselderij Carla (Bejo 3538), een ronde, gladde knolselderij met weinig zijwortels, gemakkelijk te oogsten en met een goede inwendige kwaliteit. Carla is zeer geschikt voor de versmarkt (1 kg) en heeft een voortreffelijke bewaarbaarheid.
– Rode biet Rhizu (Bejo 3557), een biet van het type Pablo met een intermediaire resistentie tegen rhizomanie (IR: BNYVV). Dit prachtige ronde ras produceert bieten met een uniforme vorm die het goed doen bij een hoge zaaidichtheid.
– IJsbergsla Cherice, een nieuw ras voor Noord-Europa dat geschikt is voor de voorjaarsteelt, met een hoge resistentie tegen Bremia (Bl: 29-40EU).
Andijvie in de spotlights
Bejo introduceert drie nieuwe andijvierassen op de Open Dagen: de gekrulde soorten Bejo 3581 (najaar) en Bejo 3582 (vroege winter) en de gladbladige soort Bejo 3222. Deze nieuwe rassen zijn voornamelijk bedoeld voor de Franse, Italiaanse en Spaanse markt en zeer geschikt voor de versmarkt en de verwerkende industrie. Met deze lancering is Bejo’s assortiment bladgroente compleet en profileert Bejo zich verder als kennispartner en producent van slagewassen.
Rondleidingen onderzoek en zaadkwaliteit
Een sterk ras begint met goede genetica. In de Research Tour leren bezoekers hoe veredelen voor resistentie werkt. En tijdens de Seed Quality Tour volgen de bezoekers het traject van testen, schonen, opwaarderen en verrijken, dat alle zaden afleggen voordat ze als Bejo-hoog kwaliteitszaad hun weg vinden naar telers overal ter wereld.
Innovatieve groenteconcepten en kassen
Ook de groenteconcepten van Bejo worden tijdens de Open Dagen onder de aandacht gebracht. Deze concepten worden ontwikkeld met veel aandacht voor smaak, gezondheid en gebruiksgemak. Een voorbeeld is de purple sprouting broccoli Redi®. En Bejo’s uitgebreide assortiment nieuwe spitskoolrassen biedt telers en ketenpartners inspiratie voor nieuwe toepassingen van deze veelzijdige groente. In de foliekas voor vruchtgewassen kunnen bezoekers een gevarieerd assortiment van onder andere tomaten, paprika’s en augurken ontdekken.
Demovelden, proeven en demonstraties
Op de demovelden zijn de gangbare en biologische rassen van Bejo te zien. Bezoekers kunnen hier onder andere een lopende proef zien waarbij trips in prei met natuurlijke vijanden onder controle wordt gehouden, terwijl op de demovelden voor kool een systeem voor druppelirrigatie en een mechanische oogstmachine worden gedemonstreerd. Een aantal mechanisatiebedrijven zal aanwezig zijn om de nieuwste innovaties op het gebied van duurzame landbouw te presenteren en demonstreren. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld kennismaken met een autonome robot voor onkruidbestrijding voor matig gestructureerde percelen met een aanzienlijke variëteit aan gewassen, die perfect geschikt is voor precisietuinbouw.
Bijen en Bejo: natuurlijke partners
Imkers tonen het belang van bijen en Bejo’s activiteiten op het gebied van bijenveredeling en bijengezondheid. Bejo investeert in bijen om zeker te zijn van natuurlijke bestuiving door gezonde bijenvolken en uit zorg voor de natuur.
De Bejo Open Dagen
Dinsdag 26 september tot en met vrijdag 29 september.
Locatie Trambaan 2 in Warmenhuizen.
Meer informatie vindt u op www.bejo.nl.