Het lieveheersbeestje, de Coccinella, is het toonbeeld van vredelievendheid, het beestje is vriendelijk voor de natuur, lief, schattig, herkenbaar en is daardoor heel knuffelbaar. In de agrarische sector kennen we het lieveheersbeestje als bestrijder van luizen. Schadelijke luizen worden bestreden en dat leidt tot een schoon product en bespaart synthetische gewasbeschermingsmiddelen. Dat gebeurt overigens weinig zachtzinnig. Het lieveheersbeestje geeft de luis een pak rammel zodat deze zijn sappen uitperst. Deze sappen zijn weer voeding voor het lieveheersbeestje. Eufemistisch noemen we dat luizen melken.

Voorbeeld

Het lieveheersbeestje is een voorbeeld van plaagbestrijding door natuurlijke vijanden. Een voorbeeld dat navolging krijgt in de zoektocht naar andere roofdieren. In die zoektocht komen we allerlei kniptorren en zweefvliegen tegen. Mooie en interessante oplossingen voor beheersing van schadelijke insecten zodat de gewassen gezond kunnen groeien en vers en onbeschadigd in het groenteschap liggen. In het groenteschap mogen we immers geen schadelijke insecten tegen komen. 

Afkeur

Maar, zeggen kwaliteitshandboeken, in het groenteschap mogen geen schadelijke insecten te vinden zijn en ook geen nuttige insecten: ‘producten moeten vrij zijn van insecten.’ Dus nuttig of niet, wel of niet schadelijk voor het product, natuurvriendelijk of niet, beestjes mogen niet in het product aanwezig zijn. In het geval van een zakje gesneden sla betekent dat het volgende: een lieveheersbeestje mag wel als foto op de verpakking zitten maar niet als echt beest in de verpakking. Een plaatje van een lieveheersbeestje waarmee getoond wordt dat het product duurzaam geteeld is draagt bij aan het positieve beeld en leidt wellicht tot bonuspunten op het certificaat. Maar als dat lieveheersbeestje duurzaam aan het werk is in de krop sla, dan wordt de sla afgekeurd.

“Een lieveheersbeestje mag wel als foto op, maar niet in de verpakking zitten”

Duurzaamheidstappen zijn ingewikkeld en duurzame ambities zijn nodig maar de volledige verantwoordelijkheid voor duurzaamheid bij de boeren en tuinders leggen is niet alleen onmogelijk, het is vooral weglopen van de realiteit en mooi weer spelen met inspanningen van anderen.

Ulko Stoll,

Deel dit bericht