Precisiespuittechniek

Iedere revolutie heeft een technische oorsprong. Als we naar een revolutie van het landbouwsysteem onderweg zijn dan zal de beschikbare techniek een belangrijke functie hebben. Eén van de mooie technische toepassingen die afgelopen jaren ontwikkeld zijn is te vatten onder precisiespuiten. Inmiddels zijn er een aantal interessante technieken beschikbaar die mogelijkheden bieden voor een betere benutting van de middelen in combinatie met een besparing van de middelen. Erwin Bakker, specialist gewasbescherming van Delphy ligt een aantal interessante beschikbare technieken toe.

Spotspraying

Spotspraying is een techniek die aangeboden wordt door agrifac. Voor Condor zelfrijdende veldspuiten ontwikkelde Agrifac AiCPlus. Agrifac heeft RGB-kleurencamera’s op de boom gemonteerd die onkruid en gewassen herkennen op basis van vorm, structuur en contrast. Ze detecteren bepaald onkruid en passen alleen gewasbeschermingsmiddel toe waar het onkruid is.  Met individueel regelbare spuitmonden op korte afstand kan een Condor die bovendien is uitgerust met Agrifac’s DynamicDosePlus-technologie, variabele snelheden leveren vanuit elke spuitmond in een vierkant van minimaal 25 cm onder controle van een taakkaart. Taakkaarten of zonekaarten zijn dan nodig. Input kan komen van kaarten die bodemsoorten weergeven, topografie of plaagkaarten gemaakt door drones.

Rijenspuit

Een rijenspuit kent verschillende varianten. Leverancier Steketee kent een rijenspuit voor vlakveldse gewassen. De spuithandeling vindt plaats onder een kap waardoor het middel niet in het productiegewas komt. Ook aardappelen en andere gewassen op ruggen kunnen met een rijenspuit worden behandeld. Daarvoor is een onderbladspuit beschikbaar die is uitgerust met een torpedovormige kap die het gewas beschermt. Een rijenspuit kan leiden tot een aanzienlijke besparing van middelen.

Pulsetechniek

Spuittechniek die werkt op basis van pulse techniek afgekort als PWM biedt ook interessante perspectieven. PWM staat voor Pulse Width Modulation of te wel pulsbreedtemodulatie. Deze techniek zorgt er voor dat een dop niet continu volledig open staat maar pulserend zijn afgifte doet. Hierdoor kan er nauwkeuriger gedoseerd worden bij verschillende rijsnelheden en bijvoorbeeld in bochten. De techniek is bij de meeste spuitmachine fabrikanten leverbaar.

De technische focus op spuittechniek is de afgelopen jaren sterk gericht op driftreductie. Een focus op basis van wetgeving die maar ten dele leidt tot een meer effectieve techniek. Het is tijd om de nieuwe precisie techniek te begrijpen en toe te passen in de bescherming van de planten. De noodzaak om effectiever met gewasbeschermingsmiddelen om te gaan is niet alleen vanuit maatschappelijk belang noodzakelijk. Ook vanuit financieel oogpunt is minder middel gebruiken interessant. De techniek leent zich er voor om beide doelen te realiseren.

Deel dit bericht