Op 24 april hebben studenten van de opleiding Agrarisch Ondernemerschap Tuinbouw & Akkerbouw aan Aeres Hogeschool Dronten een bedrijfsbezoek gedaan bij J.C.J. Ruiter – Wever en P.N. Slagter in Andijk. Deze bedrijfsbezoeken waren onderdeel van de opening van de teeltmodule.

Het programma begon om 1 uur ‘s middags met de ontvangst van de ruim 50 studenten. De groep werd verdeeld in twee, waarbij de ene groep ontvangen werd bij bloemenkwekerij en -broeierij J.C.J. Ruiter – Wever, en de andere groep bij bloemkoolteler P.N. Slagter.

Bij J.C.J. Ruiter Wever kregen de studenten inzicht in het bedrijf dat gespecialiseerd is in de teelt en verwerking van tulpen en hyacinten. Stef Ruiter, eigenaar van het bedrijf, deelde met trots de geschiedenis en de activiteiten van het bedrijf. Ze benadrukken hun focus op duurzaamheid en lidmaatschap bij NLG Holland, waarin ze samenwerken aan duurzame en biologische bollenteelt. Het gebruik van milieuvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen en respect voor het bodemleven en de omgeving staan centraal in hun bedrijfsvoering.

Bij P.N. Slagter werden de studenten ontvangen door de Ruud Slagter, een van de vijf neven die gezamenlijk het bedrijf leiden. Dit bedrijf richt zich voornamelijk op de teelt van bloemkool en heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Ze zijn actief betrokken bij diverse onderzoeksprojecten en proeven, gericht op duurzame teeltmethoden, bodembeheer en het verminderen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De keuze voor luzerne als stikstofbindend gewas en het gebruik van geavanceerde spuittechnieken illustreren hun streven naar duurzaamheid.

Ruud Slagter geeft de leerlingen een presentatie over het bedrijf

Na de eerste bedrijfsbezoeken vond er rond half 3 een wissel plaats, waarbij de groepen van locatie wisselden. De studenten kregen zo de kans om beide bedrijven te bezoeken en een breed inzicht te krijgen in de praktijk van de tuinbouwsector.

Aan het einde van de middag werd het programma afgesloten, waarmee de studenten terugkeken op een informatieve en inspirerende middag, waarin ze niet alleen kennismaakten met de praktijk van de tuinbouw, maar ook inzicht kregen in de bedrijfsvoering en de belangrijke rol van duurzaamheid binnen deze sector.

Het bezoek aan J.C.J. Ruiter – Wever en P.N. Slagter bood de studenten waardevolle inzichten en ervaringen die ze kunnen meenemen in hun verdere studie en toekomstige carrière in de tuinbouwsector.

Deze bijeenkomst werd georganiseerd vanuit Biodivers Perspectief. Dit programma  creëert een inspirerende en stimulerende leeromgeving voor studenten, docenten, ondernemers en alle andere partijen voor wie natuurinclusief leren belangrijk is. In dit samenwerkingsverband tussen bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen worden gezamenlijk stappen gezet naar een natuurinclusieve landbouw en biodiverse leefomgeving. 

Deel dit bericht