De boomkwekerij maakt een belangrijk onderdeel uit van de maatschappij. Dat besef is in deze sector nog nooit zo groot geweest als de laatste jaren. Steeds meer realiseren boomkwekers en handelaren zich dat veranderingen in de samenleving direct invloed kunnen hebben op de bedrijfsvoering. Omgekeerd heeft diezelfde samenleving steeds meer oog voor de rol van het groen voor een gezonde en plezierige leefomgeving.

Niet alleen de wereld om ons heen, ook het vak als boomkweker verandert. Denk alleen maar aan de impact van digitalisering in de boomkwekerij. Ook de eisen die aan u, uw werknemers en uw boomkwekerij, worden gesteld veranderen. Om als ondernemer in de boomkwekerij, vaste planten- en zomerbloementeelt bij te blijven, is het verstandig regelmatig uw kennis bij te spijkeren.

Wat kunnen u en uw bedrijf winnen met scholing?

Bedrijven in de boomkwekerij worden steeds groter. Als uw bedrijf groeit, verandert de manier van werken en daarmee de eisen die aan het personeel worden gesteld. Er komen steeds meer specialistische medewerkers. Die specialisten moeten op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen in de boomkwekerij, want zo blijft u de concurrentie een stap voor. Je kunt goed op de hoogte blijven door het volgen van cursussen en trainingen.

Leren draagt bij aan gemotiveerd personeel Goed personeel is schaars en dat geldt in het bijzonder voor functies op het bedrijf waar kennis en ervaring voor nodig is. Door werknemers cursussen of trainingen voor bijvoorbeeld het behalen van een spuitlicentie of een training in verkoop aan te bieden, krijgen zij de kans door te groeien naar hogere functies. Dat motiveert en bindt mensen aan uw bedrijf. Zo kweekt u eigen talent voor hogere functies en investeert u hiermee in de toekomst en groei van het bedrijf. Daarnaast is investeren in leren goed voor de reputatie van uw bedrijf. Het laat zien dat u maatschappelijk verantwoord onderneemt en oog hebt voor het personeel. Bent u een goede werkgever die zijn personeel kan boeien en binden? Dan blijven goede werknemers waarschijnlijk langer bij u werken.

Leren op de werkplek
De werkplek wordt steeds meer beschouwd als een geschikte plek om zowel formeel als informeel te leren. Het belang van informeel leren voert daarin steeds meer de boventoon. Het gaat om al het leren dat plaatsvindt zonder formele planning of instructie, en het wordt als middel gebruikt om zachte vaardigheden – zoals samenwerking en communicatie – binnen bedrijven sterker te maken.
Effecten van leren in bedrijven zijn het verhogen

van het innovatief vermogen, succes in de concurrerende markt en het is een effectieve manier voor het onderhouden van het ‘psychologische contract’ met medewerkers. Verder vergroot leren het verandervermogen van het bedrijf en leidt het tot beweging. Leren verhoogt ook het teamgevoel omdat medewerkers betrokken worden bij de organisatiedoelen. Waar formeel leren zich vooral beperkt tot impact op het individu, helpt informeel leren het hele bedrijf verder.

BedrijfsOntwikkelPlan

Een handig hulpmiddel om in kaart te brengen bij welke bijscholing u en uw medewerkers baat hebben, is een bedrijfsontwikkelplan. Daarin staat beschreven hoe u uw bedrijf wilt ontwikkelen en welke cursussen of trainingen voor uzelf en uw personeel helpen om dat doel te bereiken. Opleidingen zijn er in alle soorten en maten, van plantenkennis, het halen van een spuitlicentie tot en met trainingen in verkoop of leidinggeven.

De scholingsconsulenten van Talentboom kunnen helpen bij het maken van een BedrijfsOntwikkelPlan.

Scholingsconsulenten van Talentboom
De scholingsconsulenten kunnen jou en je medewerkers informeren en adviseren over opleidingen, trainingen en cursussen. Wilt u kennismaken en een onafhankelijk en kosteloos advies en weten wat de mogelijkheden zijn voor jou en je bedrijf? Neem dan contact op met de scholingsconsulenten Mariëlle Gooijaers of André Hubregtse of neem een kijkje op www.talentboom.nl 

Talentboom en de werkzaamheden van de scholingsconsulenten ‘Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen’ worden mede mogelijk gemaakt door LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen, Anthos, CNV Vakmensen en FNV Agrarisch Groen. Deze partijen ondersteunen het project scholingsconsulent met een financiering vanuit Colland Arbeidsmarkt.

Deel dit bericht