Van de Grond brengt achtergronden en waardeert vakmanschap voor de teelt van peen.
Alle relevante actuele informatie over (de teelt van) peen vindt u gebundeld hier!
Trianum in een hybride toepassing
In een bijeenkomst van de peenacademie is onlangs uitleg gegeven over de werking van Trianum. Trianum is een geregistereerd gewasbeschermingsmiddel van Koppert….
Lees verderPompen en hozen
Water is een belangrijk onderwerp in de teelt van peen. Dat bleek uit het verhaal van Sander Bernaerts van adviesbureau Naturim tijdens…
Lees verderBestrijding van Meeldauw en Alternaria
Afgelopen jaar is de toelating van het biologische fungicide Kumar uitgebreid met de vollegrondsteelt van (winter)wortelen. Zowel gangbare als biologische worteltelers hebben…
Lees verderPeenacademie over bemesting
Afgelopen jaar hebben de leden van de peenacademie de bemestingsgegevens verzameld. Deze zijn in de loop van de winter geanalyseerd door Niek…
Lees verderPeendag laat uitdagingen zien
De peendag wordt een vaste waarde in de kennisagenda van de peenteler. Jaarlijks op de hoogte blijven van onderzoeken en onderzoeksresultaten en…
Lees verderPeen zaaien op een lint
Zaad op linten (of breder op een mat) is een manier van telen die al heel lang bekend is. Patentonderzoek dat drie…
Lees verderKoelen met propaan/CO2 soms interessant
De nieuwe Europese wetgeving op het gebied van koudemiddelen sluit vanaf 2022 de mogelijkheid van inzet van een van de thans verkrijgbare…
Lees verderBeoordeling monsters Peenacademie
In het project Peenacademie zijn afgelopen maart een zestal monsters uit de bewaring van verschillende telers beoordeeld. De monsters zijn gespoeld en…
Lees verderGoed bewaren vraagt net zoveel aandacht als telen
Het gesprek met Teunis Verheij van Dijksma start met tips: “zet een monster uit iedere partij die bewaard wordt apart op een…
Lees verderUienolie tegen wortelvlieg
Al eerder op deze bladzijden is geschreven over de inzet van uienolie ter verdrijving van de wortelvlieg. Uienolie is onlangs geregistreerd als…
Lees verderRobotisering vraagt praktijkervaring
Als er één ding duidelijk is gemaakt op de robotdag afgelopen 7 oktober dan is dat het gegeven dat er vele richtingen…
Lees verderKennisdeal Akkerbouw en Vollegrondsgroente gaat innovatie versnellen
Laat kennis werken! Dat is de boodschap van de Kennisdeal Akkerbouw en Vollegrondsgroente, die op dinsdag 31 mei werd gelanceerd tijdens de…
Lees verderGroei keer 10
Onder de oppervlakte gebeuren dingen die niet zichtbaar zijn maar grote gevolgen zullen hebben op ons handelen. Tijdens de bladgewassendag op 30…
Lees verderEnergie besparen bij wortelopslag
Energie besparen bij wortelopslag is steeds belangrijker. Enerzijds om kosten te drukken, anderzijds omdat steeds meer afnemers uitsluitend zaken willen doen met…
Lees verderQms bladsapanalyse
“Door QMS bladsapanalyse worden we als adviseur gedwongen de diepte in te gaan.” Roelof Naber van Delphy benoemt een bijvangst bij het…
Lees verderElectrisch peen zaaien
“Licht en nauwkeurig”. Dat zijn de begrippen die alles uitleggen over de elektrisch aangedreven zaaimachine van mechanisatiebedrijf Kramer uit Bant (N.O.P.). Reinout…
Lees verderVochtvoorziening uit de ondergrond door spitten
De Sint-Felixvloed van Noord-Beveland vond plaats in 1530. De afzettingen achter de dijkdoorbraken tijdens de Sint-Felixvloed zijn nog steeds te zien. Michael…
Lees verderOndersteuning bij duurzaamheidsvraagstukken
Sinds afgelopen december is Van De Grond samen met zusje Vollegrondsgroente.netgecertificeerd als adviesorganisatie voor adviseren op gebied van duurzame en weerbare teeltsystemen. Dat betekent…
Lees verderBeheersing wortelvlieg is combinatie van maatregelen
Zonder insectencoating wortelvlieg bestrijden. Dat wordt de uitdaging voor komende jaren. En dit is het seizoen om daar mee te starten. Daarvoor…
Lees verderOnkruid bestrijden met elektriciteit
Voor de beheersing van onkruid zijn inmiddels vele alternatieven als vervanging van chemische middelen. De diversiteit van het aantal schoffelapparatuur laat vooral…
Lees verderBodem in kaart met Topsoil Mapper
Op de open dag op 10 september is de Topsoil Mapper te zien. De Topsoil Mapper brengt de bodem in kaart tot…
Lees verderGeen octrooi op planteigenschappen
Vrijdag 14 mei 2020 heeft de Grote Kamer van Beroep van het Europees OctrooiBureau (EOB) uitspraak gedaan in zaak G 3/19 waarbij…
Lees verder